- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tereikia atsižvelgti į jautienos riebumą ir porcijos dydį.
Jei vartojate jautienos dalis, kurios pasižymi dideliu riebalų kiekiu, valgote perdirbtus greitojo maisto restoranų jautienos produktus arba patys per ilgai kepate šią mėsą, vartojate didelėmis porcijomis ir neįtraukiate bendros mitybos įvairovės – metas suklusti. Dietologė pažymi, kad tai gali privesti prie padidėjusio nepageidaujamo svorio ir kitų organizmo sutrikimų, susijusių su prasta mityba.
„Laikantis sveikatai palankios mitybos principų ir norint įtraukti jautieną į savo racioną, vertėtų atsižvelgti į tam tikras šios mėsos dalis: pavyzdžiui, nugarinę ar liesą maltą mėsą. Valgant tokias dalis sumažėja bendras suvartojamų riebalų kiekis. Be to, paruošimo būdas ne ką mažiau svarbus: geriausia paruošti jautiena taip, kad jos gamybai nereikėtų papildomų riebalų, pavyzdžiui, kepti ant grotelių. Taip pat verta visuomet prisiminti ir saiko principą – jis padės išvengti per didelio suvartotų kalorijų kiekio. Taigi, reikėtų turėti mintyje, kad įprastas rekomenduojamas jautienos porcijos dydis yra apie 80–120 g valgant ją ne dažniau nei du tris kartus per mėnesį“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Ji priduria, kad vartojant jautieną pagal sveikatai palankios mitybos principus, organizmui suteikiame puikią galimybę apsirūpinti naudingomis ir reikalingomis medžiagomis, mat ši mėsos rūšis – gausi aukštos kokybės baltymų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, tam tikrų vitaminų, geležies ir kitų mineralų.
„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl jautiena yra vertinama dėl savo maistinių savybių, tai – visaverčiai baltymai. Jie būtini raumenų augimui, atstatymui, imuninės sistemos veiklos palaikymui ir įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams sklandžiai vykti. Be to, baltymai neatsiejami nuo normalaus fermentų ir hormonų gamybos proceso. Kita priežastis, kodėl jautiena yra vertinga sveikatai palankios mitybos dalis, – B grupės vitaminai: šioje mėsoje randama vitaminų B12, B5, B6, B3 ir B2. Jie būtini baltymų ir energijos gamybai, taip pat – kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti“, – jautienoje esančių gerųjų medžiagų naudas vardija dr. E. Gavelienė.
Vienas skaniausių būdų paruošti jautieną – kepti ją ant grotelių: kepant kepsnius jų išorė įgauna apetitą keliančią gerai apskrudusios mėsos išvaizdą, kurioje susikaupia natūralios jautienos sultys, o skonis tampa nepakartojamai gardus. Taip kepamą jautienos kepsnį verta pagardinti druskos, pipirų ir žolelių ar prieskonių mišiniu.
Ant grotelių kepta jautiena – klasikinis kepsnys arba supjaustyta griežinėliais ir patiekta su šviežiomis salotomis – pasižymi nuostabiu dūmo skonio ir sultingos tekstūros deriniu, kuris tikrai įtiks bet kuriam gomuriui.
Jautienos kepsnys ant grotelių
200 g jautienos kepsnio,
60 ml alyvuogių aliejaus,
40 ml Vorčesterio padažo,
40 ml sojų padažo,
30 ml citrinų sulčių,
5 g itališkų prieskonių,
6 skiltelių česnako (susmulkinto),
20 g jūros druskos,
žiupsnelio juodųjų pipirų.
Nedideliame dubenyje sumaišykite visus marinato ingredientus. Supilkite marinatą į užsegamą maišelį, skirtą šaldymui. Į maišelį įdėkite kepsnį, užsekite ir pakratykite, kad kepsnys gerai apliptų marinatu. Marinuokite bent 3–8 val. Jei įmanoma, kepsnį iš šaldytuvo išimkite likus maždaug 30 min. iki kepimo, kad jis pasiektų kambario temperatūrą, tačiau marinate jį laikykite iki pat kepimo. Kaitinkite kepsninę bent 15 min., kol ji pasieks 260 °C temperatūrą. Dėkite kepsnį ant grotelių. Uždarykite grilio dangtį ir kepkite 2 min. Apverskite kepsnį, vėl uždarykite dangtį ir kepkite dar 2 min. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo. Toliau kepkite kepsnį uždarytu dangčiu, kol jis taps norimo iškepimo lygio. Iškeptą jautienos kepsnį perkelkite į lėkštę. Prieš patiekdami jo viršų uždenkite folija ir palikite 5 min.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...