- Kamilė Knispelytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos kaip paprastos pupelės.
Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos kaip paprastos pupelės.
Šparaginių pupelių ankštys gali būti žalios, geltonos ar žalios su raudonais dryželiais spalvos. Tai – maistingas ir naudingas maisto produktas, nebrangus ir lengvai paruošiamas. Šiose pupelėse yra daug vitamino C, skaidulų ir geležies, gausu vitaminų A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP, folio rūgšties, natrio, magnio, fosforo. kalio, kalcio, cinko, seleno ir jodo.
Prieš gaminant kokį nors patiekalą, pupelių ankštims nupjaustomi galiukai, jei reikia, išlupama sukietėjusi gyslelė palei ankšties ilgį, tada jos apverdamos pasūdytame vandenyje.
Beveik kiekvienas turi savo mėgstamą šparaginių pupelių paruošimo receptą, kadangi jos tinka beveik visur – kepti, troškinti, marinuoti, dėti į salotas ar užkandėlėms gaminti.
Šparaginių pupelių troškinys
Reikės:
500 g šparaginių pupelių,
500 g bulvių,
juodųjų pipirų,
1 morkos,
2 svogūnų,
300 g dešros arba dešrelių,
druskos,
50 g sviesto,
poros šaukštų grietinės,
mėgstamų prieskonių (šafrano, raudonėlių, kario ar pan.).
Paruošimo būdas
Šparaginių pupelių ankštis, supjaustytas į dvi ar tris dalis, apvirti pasūdytame vandenyje, kol pasidarys minkštesnės. Išvirti kubeliais supjaustytas bulves.
Keptuvėje ant sviesto pakepinti susmulkintą svogūną, sutarkuotą morką ir supjaustytas dešreles. Į keptuvę sudėti šparagines pupeles bei bulves ir patroškinti apie 5 min.
Tada dėti grietinę, galima paskaninti mėgstamais prieskoniais. Išmaišyti ir dar patroškinti kelias minutes.
Šparaginių pupelių ir šoninės suktinukai
Reikės:
20 juostelių parūkytos, plonai supjaustytos kiaulienos šoninės,
druskos,
200 g geltonųjų šparaginių pupelių,
200 g žaliųjų šparaginių pupelių.
Paruošimo būdas
Šparagines pupeles nuplauti, nupjauti kotelius ir sudėti į pasūdytą verdantį vandenį. Pavirti 20–25 minutes, nukošti ir šiek tiek atvėsinti.
Imti po 4–5 šparagines pupeles (pamaišyti, kad kiekviename ritinėlyje būtų žalios ir geltonos spalvos) ir įvynioti į parūkytą šoninės juostelę.
Ritinėlius galima apkepti ant keptuvės, apskrudinti kepsninėje arba įdėti į įkaitintą orkaitę, kol šoninė gražiai apskrus.
Puikiai tinka kaip šiltas užkandis, galima patiekti prie mėsos ar vištienos kepsnio.
Vištiena su šparaginėmis pupelėmis
Reikės:
500 g viščiukų blauzdelių,
1 valgomojo šaukšto grūdėtųjų garstyčių,
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto,
1 apelsino,
1 citrinos,
1 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos,
druskos (pagal skonį),
juodųjų pipirų,
500 g šviežių arba šaldytų šparaginių pupelių,
balzaminio padažo.
Paruošimo būdas
Mėsą nuo viščiukų blauzdelių nupjaustyti, nors galima marinuoti ir visas blauzdeles, tik tuomet reikės šiek tiek daugiau laiko. Vištieną reikia apibarstyri juodaisiais pipirais.
Tada reikia paruošti vištienai marinatą. Jis gaminamas taip: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuoti ir sumaišyti su išspaustomis apelsinų sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąja paprika.
Marinatu užpilti mėsą ir palaikyti apie valandą. Jei marinuojamos sveikos blauzdelės, marinate jas reikia laikyti pusvalandžiu ilgiau. Pamarinuotą vištieną reikia iškepti ant grotelių.
Šparagines pupeles apvirti pasūdytame vandenyje arba pakaitinti garuose. Apšlakstyti balzaminiu padažu. Tie, kurie neskaičiuoja kalorijų ir nebijo maistingesnio patiekalo, gali apvirtas šparagines pupeles apkepinti svieste. Kad būtų skaniau, jas galima apibarstyti džiūvėsėliais.
Ant kepsninės keptą vištieną patiekti su šparaginių pupelių garnyru.
Šparaginės pupelės pomidorių padaže žiemai
Reikės:
1 kg šparaginių pupelių,
700 g pomidorų,
200 g svogūnų,
200 g morkų,
ryšelio petražolių,
150 ml aliejaus,
3 arbatinių šaukštelių druskos,
2 arbatinių šaukštelių cukraus,
2 valgomųjų šaukštų 9 proc. acto,
1 žiupsnelio juodųjų pipirų,
4 lauro lapų.
Paruošimo būdas
Nupjaustyti šparaginių pupelių galiukus ir susmulkinti jas maždaug 4–5 cm dydžio gabalėliais. Nuplauti.
Puode užvirinti vandenį ir penkioms minutėms įmesti į jį pupeles. Nukošti.
Nuluptus svogūnus supjaustyti pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinti 100 ml aliejaus ir iki geltonumo pakepinti svogūnus. Morkas ir petražolės šaknį (jei mėgstate) nulupti, nuplauti, supjaustyti šiaudeliais, sudėti į keptuvę su likusiu įkaitintu aliejumi ir troškinti dešimt minučių.
Petražoles supjaustyti. Pomidorus nuplauti, panardinti į verdantį vandenį ir nulupti, tuomet sutrinti stambia trintuve arba elektriniu daržovių trintuvu.
Tyrę supilti į emaliuotą puodą ir dėti ant ugnies. Užvirinti ir virti 15 minučių. Suberti druską ir cukrų, supilti actą. Sudėti svogūnus, smulkintas petražoles, troškintas morkas, pagardinti kvapiaisiais pipirais ir laurų lapeliais. Viską gerai išmaišyti.
Sumesti šparagines pupeles ir dar kartą išmaišyti. Užvirinti ir virti 15 minučių. Išpilstyti į stiklainius, paliekant du cm iki viršaus.
Pridengti dangteliais, sustatyti stiklainius į puodą su karštu vandeniu ir kaitinti lengvai verdančiame vandenyje 20–30 minučių. Sandariai užsukti dangtelius.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...