Kas neragavo šparaginių pupelių? (receptai)

Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos kaip paprastos pupelės.

Yra daug šparaginių pupelių veislių, visų jų žalios neperaugusios ankštys tinkamos vartoti šviežios, gaminti garnyrams, troškiniams, dėti į sriubas ar užšaldyti žiemai. Prinokusios pupelės išlukštenamos ir vartojamos kaip paprastos pupelės.

Šparaginių pupelių ankštys gali būti žalios, geltonos ar žalios su raudonais dryželiais spalvos. Tai – maistingas ir naudingas maisto produktas, nebrangus ir lengvai paruošiamas. Šiose pupelėse yra daug vitamino C, skaidulų ir geležies, gausu vitaminų A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP, folio rūgšties, natrio, magnio, fosforo. kalio, kalcio, cinko, seleno ir jodo.

Prieš gaminant kokį nors patiekalą, pupelių ankštims nupjaustomi galiukai, jei reikia, išlupama sukietėjusi gyslelė palei ankšties ilgį, tada jos apverdamos pasūdytame vandenyje.
Beveik kiekvienas turi savo mėgstamą šparaginių pupelių paruošimo receptą, kadangi jos tinka beveik visur – kepti, troškinti, marinuoti, dėti į salotas ar užkandėlėms gaminti.

Šparaginių pupelių troškinys

Reikės:
500 g šparaginių pupelių,
500 g bulvių,
juodųjų pipirų,
1 morkos,
2 svogūnų,
300 g dešros arba dešrelių,
druskos,
50 g sviesto,
poros šaukštų grietinės,
mėgstamų prieskonių (šafrano, raudonėlių, kario ar pan.).

Paruošimo būdas

Šparaginių pupelių ankštis, supjaustytas į dvi ar tris dalis, apvirti pasūdytame vandenyje, kol pasidarys minkštesnės. Išvirti kubeliais supjaustytas bulves.
Keptuvėje ant sviesto pakepinti susmulkintą svogūną, sutarkuotą morką ir supjaustytas dešreles. Į keptuvę sudėti šparagines pupeles bei bulves ir patroškinti apie 5 min.
Tada dėti grietinę, galima paskaninti mėgstamais prieskoniais. Išmaišyti ir dar patroškinti kelias minutes.

Šparaginių pupelių ir šoninės suktinukai

Reikės:
20 juostelių parūkytos, plonai supjaustytos kiaulienos šoninės,
druskos,
200 g geltonųjų šparaginių pupelių,
200 g žaliųjų šparaginių pupelių.

Paruošimo būdas

Šparagines pupeles nuplauti, nupjauti kotelius ir sudėti į pasūdytą verdantį vandenį. Pavirti 20–25 minutes, nukošti ir šiek tiek atvėsinti.
Imti po 4–5 šparagines pupeles (pamaišyti, kad kiekviename ritinėlyje būtų žalios ir geltonos spalvos) ir įvynioti į parūkytą šoninės juostelę.
Ritinėlius galima apkepti ant keptuvės, apskrudinti kepsninėje arba įdėti į įkaitintą orkaitę, kol šoninė gražiai apskrus.
Puikiai tinka kaip šiltas užkandis, galima patiekti prie mėsos ar vištienos kepsnio.

Vištiena su šparaginėmis pupelėmis

Reikės:
500 g viščiukų blauzdelių,
1 valgomojo šaukšto grūdėtųjų garstyčių,
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 valgomųjų šaukštų balzaminio acto,
1 apelsino,
1 citrinos,
1 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos,
druskos (pagal skonį),
juodųjų pipirų,
500 g šviežių arba šaldytų šparaginių pupelių,
balzaminio padažo.

Paruošimo būdas

Mėsą nuo viščiukų blauzdelių nupjaustyti, nors galima marinuoti ir visas blauzdeles, tik tuomet reikės šiek tiek daugiau laiko. Vištieną reikia apibarstyri juodaisiais pipirais.

Tada reikia paruošti vištienai marinatą. Jis gaminamas taip: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuoti ir sumaišyti su išspaustomis apelsinų sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąja paprika.

Marinatu užpilti mėsą ir palaikyti apie valandą. Jei marinuojamos sveikos blauzdelės, marinate jas reikia laikyti pusvalandžiu ilgiau. Pamarinuotą vištieną reikia iškepti ant grotelių.
Šparagines pupeles apvirti pasūdytame vandenyje arba pakaitinti garuose. Apšlakstyti balzaminiu padažu. Tie, kurie neskaičiuoja kalorijų ir nebijo maistingesnio patiekalo, gali apvirtas šparagines pupeles apkepinti svieste. Kad būtų skaniau, jas galima  apibarstyti džiūvėsėliais.

Ant kepsninės keptą vištieną patiekti su šparaginių pupelių garnyru.

Šparaginės pupelės pomidorių padaže žiemai

Reikės:
1 kg šparaginių pupelių,
700 g pomidorų,
200 g svogūnų,
200 g morkų,
ryšelio petražolių,
150 ml aliejaus,
3 arbatinių šaukštelių druskos,
2 arbatinių šaukštelių cukraus,
2 valgomųjų šaukštų 9 proc. acto,
1 žiupsnelio juodųjų pipirų,
4 lauro lapų.

Paruošimo būdas

Nupjaustyti šparaginių pupelių galiukus ir susmulkinti jas maždaug 4–5 cm dydžio gabalėliais. Nuplauti.

Puode užvirinti vandenį ir penkioms minutėms įmesti į jį pupeles. Nukošti.

Nuluptus svogūnus supjaustyti pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinti 100 ml aliejaus ir iki geltonumo pakepinti svogūnus. Morkas ir petražolės šaknį (jei mėgstate) nulupti, nuplauti, supjaustyti šiaudeliais, sudėti į keptuvę su likusiu įkaitintu aliejumi ir troškinti dešimt minučių.

Petražoles supjaustyti. Pomidorus nuplauti, panardinti į verdantį vandenį ir nulupti, tuomet sutrinti stambia trintuve arba elektriniu daržovių trintuvu.

Tyrę supilti į emaliuotą puodą ir dėti ant ugnies. Užvirinti ir virti 15 minučių. Suberti druską ir cukrų, supilti actą. Sudėti svogūnus, smulkintas petražoles, troškintas morkas, pagardinti kvapiaisiais pipirais ir laurų lapeliais. Viską gerai išmaišyti.

Sumesti šparagines pupeles ir dar kartą išmaišyti. Užvirinti ir virti 15 minučių. Išpilstyti į stiklainius, paliekant du cm iki viršaus.

Pridengti dangteliais, sustatyti stiklainius į puodą su karštu vandeniu ir kaitinti lengvai verdančiame vandenyje 20–30 minučių. Sandariai užsukti dangtelius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paprasciau

Paprasciau portretas
Isvirti sparagines pupeles pasudytame vandenyje su Bohnenkraut, vandeni nupilti ir uzdejus sviesto dar pakaitinti. Skanu vienos ir prie mesos.

once

once portretas
o pupeles tesloje --labai skanu pupeles reikia pavirti su ankstim 5min poto isemus atvesint daryti tirstoka tesla pamirkyti ir ant aliejaus ka-epti kol apgels gerokai --skanaus!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių