Kavos ekspertas papasakojo apie kavos augintojų „Oskarą“

Vytautas Kratulis apie kavos pasaulio subtilybes gali papasakoti viską: jis ne tik kasmet teisėjauja pasauliniuose kavos konkursuose „Cup of excellence“, kurio titulas kavos pupelių augintojams yra lyg „Oskaras“, bet ir bent 50 dienų per metus praleidžia kelionėse, kurių tikslas dažniausiai susijęs su šio gėrimo paslaptimis.

„Mes nežinome, kas tai per kava, iš kokio regiono, tai yra akla degustacija. (...) Kai tos kavos yra išrenkamos, tai jos yra parduodamos internetiniame aukcione, kuriame kainos metai iš metų kyla dramatiškai“, – apie penkias dienas „Cup of excellence“ konkurse vykstančią degustaciją atviravo V. Kratulis.

Vytautas pasaulio kavos konkursuose teisėjauja beveik dešimtmetį. Per tą laiką, savo skonio ir uoslės pojūčius išlavino taip, kad puikiai gali atskirti, kuri kava turi pieninio šokolado, gėlių ar vaisių poskonį. Tai jam pasiekti padėjo ir nuolatinės kelionės į tolimus kraštus pas kavos augintojus ar ekspertus, tarp kurių pasitaiko ir lietuviškų pavardžių.

Kokie kavos vertinimo kriterijai yra svarbiausi, kokios kelionės kavos eksperui labiausiai įsiminė, ir kuo jam įsiminė Napoleonui patarinėjusio Liudviko Mykolo Paco likimas, žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių