Mokyklinuko pietų dėžutė: ką pagaminti vaikams?

Prasidėjus mokslo metams vienas iš rūpesčių, užgulančių tėvų pečius – kaip pasirūpinti tinkama vaikų mityba didžiąją dienos dalį jiems praleidžiant mokykloje. Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė pataria tėvams taupyti laiką ir nors kartais ruošti tai, kas tinka ir vakarienei, ir įdėti vaikui į mokyklą ar pasiimti kartu su savimi į darbą pietums.

„Sudėti pietų dėžutę mokyklinukui dažnai tampa nemenku iššūkiu. Tėvams tenka sukti galvą, ką įdėti į pietų dėžutę, kas būtų ne tik sveika, bet ir skanu. Juk vaikai – pati išrankiausia auditorija, tad jiems įtikti gali būti išties sunku. Suprantama, kad papildomas maisto gaminimas atima nemažai laiko, kurį mieliau norėtume praleisti kartu su vaikais, o ne prie puodų. Todėl tikrai geras sprendimas vakarienei paruošti tai, kas tiktų ir kitos dienos pietums“, – pažymi specialistė.

Visgi ji atkreipia dėmesį į tai, jog į pietų dėžutę dedant pagamintą patiekalą, svarbu, kad jis būtų suvartotas per 3 valandas. Jei žinome, kad vaikas valgys vėliau – praverčia termo (išlaikančios temperatūrą) pakuotės, kurios būna specialiai pritaikytos pietų dėžutėms. Pasak V. Kurpienės, taip bus palaikoma žemesnė temperatūra ir maisto galiojimo terminas prasitęs.

Sotesniems pietums – patiekalas su mėsa

Jei vaikas nevalgo pietų mokykloje, lengvų užkandžių nepakaks. Sotesniems pietums mitybos specialistė siūlo rinktis patiekalą, kuriame gali būti mėsos, pvz., vištienos. „Vištienoje gausu gerai pasisavinamų baltymų, B grupės vitaminų, fosforo bei seleno, o jie būtini vaiko raidai, nervų sistemai bei augimui. Baltą mėsą mėgsta ir mielai valgo dauguma vaikų. Ruošiant vakarienę ar patiekalus dėžutei, didelis privalumas, kad vištiena lengvai ir greitai paruošiama“, – sako V. Kurpienė.

Vaikai mieliau valgo, kai mėsa yra malta arba supjaustyta mažais gabaliukais ar juostelėmis, kad būtų patogu įsidėti į burną ir lengviau kramtyti. Todėl tarp V. Kurpienės siūlomų patiekalų – orkaitėje kepta vištiena ant iešmelio arba taip pat orkaitėje keptos ar virtos vištienos blauzdelės, kurios turėtų patikti vaikams, kadangi paprastai jie mėgsta valgyti su rankomis ar mėsą „graužti“ nuo kauliuko. „Apvyniokite blauzdelės kauliuką servetėle – taip didesnė tikimybė, kad vaikai suvalgys, nes patiekalas nelips prie rankų“, – pataria sveikos mitybos specialistė.

Siūlo nepamiršti daržovių ir vaisių

Priduriama, jog į vaikų priešpiečių dėžutes verta įdėti vaisių bei daržovių. „Būtina rinktis sezoninius vaisius – jie turi daugiausiai vertingų medžiagų ir yra mažiausiai apdoroti cheminėmis medžiagomis“, – pažymi mitybos specialistė.

Kaip ji pasakoja, užkandžiams idealiai tinka mažos daržovės: vyšniniai pomidorai, nedideli agurkai, mažos morkytės. Kai visgi naudojamos didelės daržovės, pavyzdžiui, morkos, kaliaropės ar moliūgas, supjaustykite jas griežinėliais ar pagaliukais. Jei norime pridėti garnyrui termiškai apdorotų daržovių – specialistė rekomenduoja iškepti ropių, salierų šaknų, morkų, moliūgų, bulvių pagaliukų ar kalafiorų bei brokolių žiedynų orkaitėje su prieskoniais. Pastaruosius galima dar pabarstyti sūriu, juo pagardintus patiekalus vaikai dažniausiai valgo geriau.

Dalijasi receptu

Sveikos mitybos specialistė dalijasi vištienos keksiukų receptu. Kaip ji sako, šis patiekalas – vienas iš tų, kuris puikiai tinka ir vakarienei, ir pietų dėžutei. Ne tik gražiai atrodo, bet vertinga valgyti.

Keksiukai su vištiena

7 vidutinio dydžio keksiukams reikės:

– 450 gramų vidinės vištienos filė;

– 100 gramų smulkiai (kaip bulvių tarkis) tarkuotos morkos, jei sutarkuosite stambiau keksiukuose jausis kietų morkų gabaliukai

– 1 kiaušinio;

– 2 skiltelių česnako;

– 40 gramų smulkinto svogūno, sušvelnins ir suminkštins mėsą, tačiau skonio nesijaus;

– Druskos bei pipirų (pagal kiekvieno skonį);

– Keksiukų formelių bei karščiui atsparaus indo su dangčiu.

Gaminimo eiga:

– Susmulkiname česnakus ir svogūnus, smulkiai sutarkuojame morkas;

– Vidines vištienos filė sudedame į virtuvinį kombainą ir susmulkiname (galite naudoti mėsmalę). Vieni mėgsta kapotos, o kiti maltos mėsos konsistenciją – pasirinkite kaip jums patinka.

– Į susmulkintą mėsą sudedame paruoštas daržoves bei prieskonius, įmušame kiaušinį ir viską gerai permaišome;

– Gautą masę dedame į keksiukų formeles. Jas sudedame į karščiui atsparų indą su dangčiu ir kepame +180C laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes. Taip pat galima troškinti ar gaminti ant garų.

Keksiukai bus labai sultingi ir skanūs!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Ir lepeškos, ir grybų petražolės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)

    Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...

    1
  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
Daugiau straipsnių