Nedidelės elegantiškos užkandžių vaišės

Būna, kad vakare ateis svečių, kuriuos, žinoma, reikia pavaišinti, bet kaip nesinori pusę dienos praleisti prie puodų, o paskui justi tik nuovargį ir stiprėjantį norą kuo greičiau ištiesti pavargusias kojas.

Būna, kad vakare ateis svečių, kuriuos, žinoma, reikia pavaišinti, bet kaip nesinori pusę dienos praleisti prie puodų, o paskui justi tik nuovargį ir stiprėjantį norą kuo greičiau ištiesti pavargusias kojas. Kas nežino tos būsenos, vadinamos pavargusios namų šeimininkės sindromu?! Gera žinia ta, kad svečius galima pavaišinti nešokant apie viryklę ilgai kadriliaus, akomponuojant keptuvėms ir troškintuvams. Yra kur kas mielesnė išeitis – patiekti netradicinių, įdomių, šviežių, spalvotų ir gardžių užkandžių, gurkšnoti prie jų vyną, ir, patikėkite, vakaras bus pavykęs. Siūlome keletą idėjų.

Prancūziškas užkandis

Reikės

1 prancūziško batono,
200 g fermentinio sūrio,
saujos krapų,
2 valgomųjų šaukštų aštraus padažo,
1 pomidoro,
1 saldžiosios raudonos paprikos,
pagal skonį baziliko lapelių.

Paruošimo būdas

Supjaustykite prancūzišką batoną maždaug 5 cm ilgio riekelėmis. Smulkiai supjaustykite pomidorą ir papriką. Į atskirą indą sutarkuokite sūrį.

Susmulkinkite krapus ir sumaišykite su pomidorais ir paprikomis. Gautą masę pagardinkite aštriu padažu.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Paruoštą pomidorų ir paprikų masę tolygiai užtepkite ant batono riekelių. Apibarstykite tarkuotu sūriu ir baziliku. Kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys ir gražiai paskrus. Galima į pomidorų ir paprikų masę įdėti tarkuotų morkų, smulkiai pjaustyto kumpio, alyvuogių ar lašišos.

Sūrio krepšeliai su lašiša (4 porcijos)

Reikės

200 g kietojo sūrio,
25 g sūdytos lašišos,
5 vyšninių pomidoriukų,
1 avokado,
salotų lapų,
pagal skonį sezamų sėklų,
1 arbatinio šaukštelio citrinų sulčių,
pagal skonį druskos.

Paruošimo būdas

Sutarkuotą sūrį padalykite į keturias dalis. Vieną dalį sudėkite į keptuvę ir ištirpinkite iki vientisos masės.

Atsargiai išimkite kiek paskrudusią sūrio masę iš keptuvės ir uždėkite ant apverstos stiklinės ar puodelio. Krašteliai turėtų nusvirti tarsi stiklinės sijonėlis. Palikite, kol visiškai atvės. Taip po vieną suformuokite keturis sūrio krepšelius.

Į sustingusį sūrio krepšelį įklokite salotos lapo dalį ir dėkite susmulkintos sūdytos lašišos, pjaustytų pomidorų, avokadų, pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis. Tada pabarstykite druska ir apšlakstykite citrinų sultimis.

Kalakutienos kesadilijos

Reikės

2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
0,5 svogūno,
150 g savojinių kopūstų,
3 valgomieji šaukštai švelnaus padažo (taco),
2 tortilijų,
100 g tarkuoto fermentinio sūrio,
100 g keptos kalakutienos.

Paruošimo būdas

Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir pakepinkite smulkintus svogūnus, tada sudėkite smulkiai pjaustytus kopūstus, supilkite padažą ir viską užvirkite.

Nuolat maišykite, kol kopūstai suminkštės, o masės kiekis sumažės perpus. Nuimkite keptuvę nuo ugnies.

Išvalę keptuvę, įdėkite ant dugno tortiliją, pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol sūris pradės lydytis.

Tada sudėkite mėsos riekeles ir kopūstus, o tortiliją perlenkite pusiau.

Patiekite ant pjaustymo lentos, supjaustytą nedideliais gabalėliais.

Traškūs žiediniai kopūstai

Reikės

1 žiedinio kopūsto,
2 kiaušinių,
saujos maltų džiūvėsėlių,
pagal skonį druskos,
aliejaus kepti.

Paruošimo būdas

Nuplaukite žiedinį kopūstą ir supjaustykite smulkesniais gabaliukais. Juos sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir apvirkite, kol kopūstai kiek suminkštės.
Apvirtus kopūstų gabaliukus pamirkykite plaktame kiaušinyje, apvoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite apskrusti į įkaitintą aliejų keptuvėje. Apskrudusius išimkite iš keptuvės ir leiskite atvėsti. Labai tinka apibarstyti kapotomis petražolėmis.

Burokėlių salotos su gražgarstėmis

Reikės

Salotoms:
200–300 g gražgarsčių (galima maišyti su dar kokiais lapais, bet gražgarstės turi dominuoti),
3–4 vidutinio dydžio virtų arba keptų burokėlių,
160–200 g ožkų sūrio (geriausiai minkšto),
saujos kedrinių pinijų, tinka ir smulkinti graikiniai riešutai,
5–6 baziliko lapelių.

Padažui:
2 valgomųjų šaukštų ištirpinto medaus,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
2 valgomųjų šaukštų gero tamsaus balzaminio acto,
1–2 skiltelių česnako,
2–4 lapelių baziliko,
pipirų pagal skonį,
aliejaus (maždaug triskart tiek, kiek medaus su balzaminiu actu).

Paruošimo būdas

Susmulkintą česnaką dėkite į dar šiltą medų. Burokėlius supjaustykite plonomis riekelėmis.
Salotų lapus dosniai apšlakstykite padažu, tada klokite burokėlių riekes ir jas taip pat negailėdami apliekite padažu, išdėliokite stambiais kubeliais supjaustytą ožkų sūrį, pabarstykite baziliku ir riešutais.


Šiame straipsnyje: receptaimaistaskesadilijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių