- Kamilė Knispelytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Būna, kad vakare ateis svečių, kuriuos, žinoma, reikia pavaišinti, bet kaip nesinori pusę dienos praleisti prie puodų, o paskui justi tik nuovargį ir stiprėjantį norą kuo greičiau ištiesti pavargusias kojas.
Būna, kad vakare ateis svečių, kuriuos, žinoma, reikia pavaišinti, bet kaip nesinori pusę dienos praleisti prie puodų, o paskui justi tik nuovargį ir stiprėjantį norą kuo greičiau ištiesti pavargusias kojas. Kas nežino tos būsenos, vadinamos pavargusios namų šeimininkės sindromu?! Gera žinia ta, kad svečius galima pavaišinti nešokant apie viryklę ilgai kadriliaus, akomponuojant keptuvėms ir troškintuvams. Yra kur kas mielesnė išeitis – patiekti netradicinių, įdomių, šviežių, spalvotų ir gardžių užkandžių, gurkšnoti prie jų vyną, ir, patikėkite, vakaras bus pavykęs. Siūlome keletą idėjų.
Prancūziškas užkandis
Reikės
1 prancūziško batono,
200 g fermentinio sūrio,
saujos krapų,
2 valgomųjų šaukštų aštraus padažo,
1 pomidoro,
1 saldžiosios raudonos paprikos,
pagal skonį baziliko lapelių.
Paruošimo būdas
Supjaustykite prancūzišką batoną maždaug 5 cm ilgio riekelėmis. Smulkiai supjaustykite pomidorą ir papriką. Į atskirą indą sutarkuokite sūrį.
Susmulkinkite krapus ir sumaišykite su pomidorais ir paprikomis. Gautą masę pagardinkite aštriu padažu.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Paruoštą pomidorų ir paprikų masę tolygiai užtepkite ant batono riekelių. Apibarstykite tarkuotu sūriu ir baziliku. Kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys ir gražiai paskrus. Galima į pomidorų ir paprikų masę įdėti tarkuotų morkų, smulkiai pjaustyto kumpio, alyvuogių ar lašišos.
Sūrio krepšeliai su lašiša (4 porcijos)
Reikės
200 g kietojo sūrio,
25 g sūdytos lašišos,
5 vyšninių pomidoriukų,
1 avokado,
salotų lapų,
pagal skonį sezamų sėklų,
1 arbatinio šaukštelio citrinų sulčių,
pagal skonį druskos.
Paruošimo būdas
Sutarkuotą sūrį padalykite į keturias dalis. Vieną dalį sudėkite į keptuvę ir ištirpinkite iki vientisos masės.
Atsargiai išimkite kiek paskrudusią sūrio masę iš keptuvės ir uždėkite ant apverstos stiklinės ar puodelio. Krašteliai turėtų nusvirti tarsi stiklinės sijonėlis. Palikite, kol visiškai atvės. Taip po vieną suformuokite keturis sūrio krepšelius.
Į sustingusį sūrio krepšelį įklokite salotos lapo dalį ir dėkite susmulkintos sūdytos lašišos, pjaustytų pomidorų, avokadų, pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis. Tada pabarstykite druska ir apšlakstykite citrinų sultimis.
Kalakutienos kesadilijos
Reikės
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
0,5 svogūno,
150 g savojinių kopūstų,
3 valgomieji šaukštai švelnaus padažo (taco),
2 tortilijų,
100 g tarkuoto fermentinio sūrio,
100 g keptos kalakutienos.
Paruošimo būdas
Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir pakepinkite smulkintus svogūnus, tada sudėkite smulkiai pjaustytus kopūstus, supilkite padažą ir viską užvirkite.
Nuolat maišykite, kol kopūstai suminkštės, o masės kiekis sumažės perpus. Nuimkite keptuvę nuo ugnies.
Išvalę keptuvę, įdėkite ant dugno tortiliją, pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol sūris pradės lydytis.
Tada sudėkite mėsos riekeles ir kopūstus, o tortiliją perlenkite pusiau.
Patiekite ant pjaustymo lentos, supjaustytą nedideliais gabalėliais.
Traškūs žiediniai kopūstai
Reikės
1 žiedinio kopūsto,
2 kiaušinių,
saujos maltų džiūvėsėlių,
pagal skonį druskos,
aliejaus kepti.
Paruošimo būdas
Nuplaukite žiedinį kopūstą ir supjaustykite smulkesniais gabaliukais. Juos sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir apvirkite, kol kopūstai kiek suminkštės.
Apvirtus kopūstų gabaliukus pamirkykite plaktame kiaušinyje, apvoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite apskrusti į įkaitintą aliejų keptuvėje. Apskrudusius išimkite iš keptuvės ir leiskite atvėsti. Labai tinka apibarstyti kapotomis petražolėmis.
Burokėlių salotos su gražgarstėmis
Reikės
Salotoms:
200–300 g gražgarsčių (galima maišyti su dar kokiais lapais, bet gražgarstės turi dominuoti),
3–4 vidutinio dydžio virtų arba keptų burokėlių,
160–200 g ožkų sūrio (geriausiai minkšto),
saujos kedrinių pinijų, tinka ir smulkinti graikiniai riešutai,
5–6 baziliko lapelių.
Padažui:
2 valgomųjų šaukštų ištirpinto medaus,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
2 valgomųjų šaukštų gero tamsaus balzaminio acto,
1–2 skiltelių česnako,
2–4 lapelių baziliko,
pipirų pagal skonį,
aliejaus (maždaug triskart tiek, kiek medaus su balzaminiu actu).
Paruošimo būdas
Susmulkintą česnaką dėkite į dar šiltą medų. Burokėlius supjaustykite plonomis riekelėmis.
Salotų lapus dosniai apšlakstykite padažu, tada klokite burokėlių riekes ir jas taip pat negailėdami apliekite padažu, išdėliokite stambiais kubeliais supjaustytą ožkų sūrį, pabarstykite baziliku ir riešutais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...