- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Graži diena gamtoje ir skanus ant grotelių kepamo maisto dūmas. Vasaros pabaigos orai tokiam malonumui nebuvo palankūs, tačiau spalio pradžia, pasak sinoptikų, leis atsigriebti. Artėjantis savaitgalis numatomas šiltas ir su pragiedruliais – tinkamas paskutinėms iškyloms gryname ore.
„Jei vasaros pabaigos orus palygintume su daugiametėmis normomis, pamatytume, jog, pavyzdžiui, liepą ir rugpjūtį saulė pasirodydavo rečiau. Be to, paskutinio vasaros mėnesio temperatūra buvo žemesnė nei praėjusių metų rugpjūčio. O štai rugsėjis, priešingai, yra šiltesnis, sausesnis ir saulėtesnis nei pernykštis“ – sako klimatologas Donatas Valiukas.
Spalio pradžios orų prognozės taip pat nuteikia viltingai. Sinoptikų teigimu, ciklonas trauksis, daugės pragiedrulių, o temperatūra vietomis kils iki 20 laipsnių šilumos. Tiesa, vietomis prognozuojamas ir trumpalaikis lietus. Nors to pavadinti „bobų vasara“ sinoptikai nelinkę, tačiau tikina, kad progų pabūti gamtoje šį savaitgalį netruks.
Paprika su dūmeliu ir padažai
Ką, esant saulėtam orui, galima pasigaminti gamtoje rudenį? Kulinarai sako, jog rudens pradžia yra naujo derliaus metas, todėl reikėtų rinktis šviežias daržoves, kurios puikiai tiks patiekalams ant grotelių. Pavyzdžiui, cukinijos, žiediniai kopūstai, baklažanai, bulvės.
„Prieš žieminius, kaloringus patiekalus dabar pats tinkamiausias metas mėgautis tuo, ką dar gali pasiūlyti gamta, t.y. daržovėmis. Apsidairykite, kas yra darže, ir nebijokite paeksperimentuoti. Daržoves galima kepti tiek suvyniojus į foliją, tiek ant grotelių. Pavyzdžiui, paprikas galima dėti tiesiai ant grotelių, taip gausime parūkytos paprikos variantą, su dūmeliu“, – rekomenduoja Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.
Tiems, kas mėgsta rūgščiau, skonio meistras kepamas daržoves siūlo užpilti aliejumi su obuolių sultimis arba obuolių actu. Dar pikantiškesnio skonio tokiam užpilui suteiks šaukštelis medaus.
Iškylos gamtoje neįsivaizduojamos ir be įvairių padažų. Prie kepamų daržovių, A. Kairio teigimu, tiks tiek tradicinis, tiek aštresnis kečupas, kurį galima praskiesti su aliejumi.
„Padažai – vieta jūsų fantazijai, ypač, kai po ranka yra rudens gėrybių. Pabandykite į saldžiarūgštį aštraus skonio kečupą išspausti šviežių spanguolių sulčių arba pasidarykite atskirą spanguolių sulčių užpilą, kuriuo galėsite skaninti iškeptas daržoves“, – pataria pagardų gamintojas.
Norintiems padaryti įspūdį ir iškylautojus nustebinti netikėtu patiekalu, rekomenduojame išbandyti gurmanišką marinuoto ir kepto sūrio receptą.
Adžikoje marinuoto balto sūrio receptas
Reikės
1 varškės sūrio (apie 350 g),
0,5 a.š. druskos,
2 v.š. adžikos.
Gaminimas. Sūrį nusausinkite ir įtrinkite druska. Iš visų pusių ištepkite adžika ir suvyniokite į foliją. Tada įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį. Kai sūris su adžika jau bus sustingęs, padėkite jį ant įkaitintų grotelių ir kepkite 5–7 minutes. Tada viršuje prakirpkite foliją ir atverkite jos kraštus. Dar 5 minutes pakepkite sūrį ant mažesnės ugnies, kol jo viršus apskrus. Paruoštą sūrį galėsite valgyti karštą arba šaltą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...