- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ištikimi sūrio gerbėjai turi progą birželio 4-ąją paminėti ypatingai. Šiandien švenčiama sūrių diena, kuomet visas maisto mylėtojų dėmesys nukrypsta į itin senas gamybos tradicijas turintį ir milžiniška skonių įvairove garsėjantį produktą.
Jis yra išties išskirtinis: gali būti naudojamas kone kiekvieno patiekalo gamyboje ir pasižymi didžiule nauda organizmui. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, kviesdami švęsti sūrio dieną, siūlo tai daryti saldžiai, mėgaujantis iš šio produkto pagamintais išskirtiniais desertais.
Naudinga ir gardu
Sūrį galima valgyti įvairiausiomis formomis, tačiau iš jo pagaminti desertai yra atskira kulinarinė tema. Juolab, kai, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, pandemijos paskatinti lietuviai eksperimentams virtuvėje randa daugiau noro ir laiko.
„Lygindami 2021-ųjų sausio–gegužės mėnesių sūrio pardavimus su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, matome, jog šio produkto prekyba ūgtelėjo. Būtent tai skatina mus savo parduotuvėse ne tik pasiūlyti kokybiškus sūrio produktus, bet ir suteikti pirkėjams galimybę išbandyti naujų skonių, atkeliavusių tiek iš mūsų šalies gamintojų, tiek iš užsienio tiekėjų“, – teigia E. Dapkienė.
Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog sūris turi begalę naudos žmogaus organizmui. Pasak jos, tai yra ypatingai daug reikalingų maistinių medžiagų turintis šaltinis – jame gausu baltymų, A, B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir aminorūgščių. Dėl jų sūris gali suteikti daugiau energijos, sustiprinti kaulų ir raumenų sistemas bei pagerinti smegenų veiklą.
„Kalbant apie naudingosiomis maistinėmis savybėmis turtingiausius sūrius, vertėtų išskirti mocarelą, mėlynąjį pelėsinį sūrį ir fetą. Tik vartojant pastarąją, patiekalo nebereikėtų papildomai sūdyti, nes ji ir pati pasižymi sūresniais poskoniais. Ypatingai fetoje yra daugybė organizmui naudingų riebalų rūgščių, todėl ją mitybos ekspertai rekomenduoja valgyti taip pat dažnai kaip ir varškės bei rikotos sūrius. Daug naudos turi ir iš ožkų pieno pagamintas sūris – jame yra natūraliai mažiau laktozės, todėl pastarasis mažiau alergizuoja bei ypač tinka tiems, kurie netoleruoja karvės pieno baltymų“, – sako B. Baratinskaitė.
Tuo tarpu, anot maisto ekspertės, desertų gamybai patys tinkamiausi yra kreminiai sūriai: Filadelfijos, rikotos bei maskarponės. Todėl, siūlydama iš jų pasigaminti saldėsius, B. Baratinskaitė dalijasi smaližių abejingais nepaliksiančiomis kulinarinėmis idėjomis.
Sveikuoliški rikotos ir migdolų batonėliai
Reikės:
100 g migdolų,
3 šaukštų švelnaus migdolų sviesto,
3 šaukštų agavų sirupo,
250 g rikotos sūrio,
plytelės šokolado,
skaldytų migdolų papuošimui.
Maisto smulkintuvu sutrinkite riešutus, įmaišykite po 1,5 šaukšto migdolų sviesto ir agavų sirupo. Tuomet viską išmaišykite iki vientisos masės, ją supilkite į kepimo popieriumi patiestą pyrago formą ir mentele išlyginkite paviršių stipriai paspausdami. Tuo metu smulkintuvu sutrinkite rikotą, likusį migdolų sviestą ir sirupą – maišykite juos iki purios konsistencijos. Gautą mišinį užpilkite ant jau paruošto tešlos pagrindo, viską išlyginkite ir palaikykite šaldytuve apie 45 min.
Kol tešla stingsta, pasiruoškite garų vonelę ir joje išlydykite šokoladą. Vėliau išimkite paruoštą pyragą iš šaldytuvo ir supjaustykite tolygiais batonėliais. Kiekvieną iš jų pamirkykite lydytame šokolade ir apibarstykite skaldytais migdolais.
„Šie rikotos ir migdolų batonėliai – tai itin minkštas, gardus ir puikiai sveikuoliams tinkantis desertas. Jame kalorijų nedaug, todėl kiekvienas, atsakingai jas skaičiuojantis, galės tokiais saldžiaisiais užkandžiais mėgautis be jokios sąžinės graužaties“, – šypsosi B. Baratinskaitė.
Tradicinis Niujorko sūrio pyragas
Pagrindui reikės:
70 g rudojo cukraus,
150 g sviesto,
250 mėgstamų sausainių.
Įdarui reikės:
600 g Filadelfijos sūrio,
200 g cukraus,
400 ml grietinės,
4 kiaušinių,
2 šaukštų kukurūzų krakmolo.
Visų pirma, ištirpinkite puode sviestą ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Tada į maisto trintuvą sudėkite sausainius ir rudąjį cukrų – viską gerai sumalkite. Į gautą masę supilkite tirpintą sviestą – dar kartelį viską išmaišykite. Tuomet sudėkite paruoštą tešlą į riebalais išteptą pyrago kepimo formą. Jos paviršių palyginkite mentele, paspauskite ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
Atskirame inde labai gerai išmaišykite visus likusius ingredientus. Iš šaldytuvo ištraukite sustingusį pyrago pagrindą, ant jo supilkite įdarą ir viską kepkite 150 laipsnių orkaitėje apie 1 val. Iškeptą pyragą palaikykite pravertoje orkaitėje bent porą valandų.
„Tiek pasidalintuose, tiek ir kituose sūrio desertuose šis produktas leidžia šalia panaudoti sūresnius ir saldesnius ingredientus bei taip atrasti naujus, netikėtus skonius. Norint patiekalui suteikti daugiau įvairovės, galima ruošiamus užkandžius pagardinti figų džemu, riešutais bei šviežiais arba džiovintais vaisiais“, – pataria „Maximos“ maisto ekspertė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...