- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Norintiems dieną praturtintini neįprastais skoniais, rekomenduojama pasigaminti raudonųjų kopūstų karį su antiena.
Reikės:
600 g raudonųjų kopūstų,
pusė ananaso,
3 raudonieji svogūnai,
30 g imbiero,
2 šaukštai aliejaus,
0,5 šaukšto žaliosios kario pastos,
2-3 šaukštai baltojo vyno acto,
50 ml apelsinų sulčių,
50 ml paukštienos sultinio,
5 šaukšteliai sojos padažo,
apie 500 g antyčių krūtinėlės (apie 2 vnt.),
4 šaukštai sviesto,
4 šaukštai medaus,
1 nubrauktas šaukštelis "Madras" kario
4 česnako skiltelės,
1 šaukštelis kalendros sėklų,
1 šaukštelis nemaltų juodųjų pipirų,
250 g basmati ryžių,
druskos, maltų pipirų.
Gaminimas. Pašalinus kopūsto išorinius lapus ir kotą, daržovę padalinti į keturias dalis ir supjaustyti šiaudeliais. Nuvalytą imbiero šaknį sukapoti smulkiai, o svogūną – stambiai. Ananasą nulupti, pašalinus kietąją šerdį trečdalį vaisiaus susmulkinti labai smulkiai, likusią - supjaustyti maždaug graikiško riešuto dydžio kubeliais. Svogūnus kepti aliejuje, kol jie taps skaidrūs. Į keptuvę sukrėsti kopūstus, imbierą ir smulkiai supjaustytą ananasą, pakaitinti dar 10 min. Tuomet pridėti kario pastos, supilti actą ir pakaitinti dar 5 min. Galiausiai supilti apelsinų sultis, sultinį, kopūstus paskaninti 3 šaukštais sojų padažo ir, vis pamaišant, troškinti ant vidutinio stiprumo ugnies (geriausia – uždengus dangčiu). Po 15 minučių nuimti dangį ir patroškinti dar 25 min. Jei išgaruoja per daug skysčio, šliukštelėti sultinio. Tuo tarpu nuo antienos nulupti odelę, pastarąją susmulkinti, paskaninti druska, apkepti (nepilant papildomų riebalų), išgriebti ant virtuvinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Kitoje keptuvėje pašildyti 2 šaukštus sviesto ir 2 šaukštus medaus, į mišinį sukrėsti didžiuosius ananaso gabaliukus – apkepti ant vidutinio stiprumo ugnies, kol vaisus šiek tiek paruduos. Nuėmus keptuvę nuo ugnies, pabarstyti kariu, išmaišyti. Prieskonių trintuvėje sutrinti kalendrą ir 1 šaukštą pipirų. Šiuo mišiniu paskaninti nedideliais pailgais gabalėliais supjaustytą antieną. Keptuvėje, kur kepė odelės, apkepti griežinėliais supjaustytą česnaką, išgriebti ir taip pat nuvarvinti. Likus 10 min. iki serviravimo išvirti ryžius, tuo tarpu apkepti mėsą, paskaninti 3 šaukštais sojos padažo ir išmaišyti. Kopūstų troškinį paskaninti 2 šaukštais medaus ir 2 šaukštais sviesto, sojos padažu, pipirais. Į daržoves suberti apkeptą mėsą, išmaišyti ir trumpai pakaitinti. Serviruoti dubenėliuose, kopūstų karį dedant ant ryžių. Ant viršaus sudėti ananaso gabaliukus, apibarstyti anties odelių spirgučiais ir kepintu česnaku.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...