- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Rudeniškam pietų stalui – troškinių įvairovė: kokius rekomenduojama pasigaminti?
-
Rudeniškam pietų stalui – troškinių įvairovė: kokius rekomenduojama pasigaminti?
-
Rudeniškam pietų stalui – troškinių įvairovė: kokius rekomenduojama pasigaminti?
-
Rudeniškam pietų stalui – troškinių įvairovė: kokius rekomenduojama pasigaminti?
Kai už lango tamsa ir dargana, norisi šilumos, jaukumo ir kažko skanaus. Rudenį, kai gausu daržovių – troškinys puikiai ir sušildys, ir pamaitins! Kulinarinės laidos „La Maistas“ šefai pagamins tris labai skirtingus, bet neįtikėtinai gardžius troškinius. Išsirinkite labiausiai patikusį ir pagaminkite patys.
Šioje laidoje prie patyrusio grilio meistro Vyliaus Blauzdavičiaus ir istorinės virtuvės žinovo, profesionalaus virtuvės šefo Tomo Rimydžio prisijungs Renata Ničajienė, maisto tinklaraščio šeimininkė, net septynių kulinarinių knygų autorė.
Renatai paklūsta metų laikai. Ji gamina išskirtinai tik iš tą sezoną vyraujančių daržovių, vaisių ir kitokių gėrybių.
Renata laidoje gamins patiekalą, kurį pavadino „Vieno puodo makaronai su sezoniškomis rudens daržovėmis“. Jos patiekalo išskirtinumas – viskas gaminama tik viename puode ir vos per 12 minučių – itin paprasta, greita ir lengvai paruošiama!
Tuo tarpu laidos šefas Tomas Rimydis gamins avienos šiupinį su grybų sūriu.
Labai skanios pastarnoko košės, tyrės, suteikia gerą aromatą įdėjus jo truputį į sriubą ar šiupinį, tinka net desertams gaminti.
„Kuo skiriasi troškinys nuo šiupinio?“, – klausė laidos vedėjas Vitalijus Cololo.
„Troškinys į lietuvių virtuvę atkeliavo iš Prancūzijos. O šiupinys itin populiarus buvo 17-18 a. valstietiškoje virtuvėje. Jis būdavo ruošiamas su grūdinėmis kultūromis – žirniai, pupos, miežiai – viskas sumetama į vieną katilą ir šutinama krosnyje. Labai paprastas, bet labai skanus patiekalas, primirštas šiais laikais. Šiupiniuose dominuoja įvairūs grūdai, o troškiniuose – mėsa ir daržovės“, – skirtumus aiškino lietuvių istorinės virtuvės žinovas, virtuvės šefas Tomas Rimydis.
T. Rimydis pataria žiūrovams virtuvėje naudoti daugiau įvairių daržovių, pavyzdžiui, pastarnoką. „Labai skanios pastarnoko košės, tyrės, suteikia gerą aromatą įdėjus jo truputį į sriubą ar šiupinį, tinka net desertams gaminti. Universali, puiki daržovė“, – sako laidos šefas.
Dar vienas Tomo patarimas nemėgstantiems specifinio avienos skonio – nuo mėsos nupjaustyti riebalus, nes būtent jie ir suteikia tą specifinį, ne visiems priimtiną skonį.
Kitas laidos šefas Vylius Blauzdavičius nustebins pagamindamas čili troškinį su tamsiu šokoladu ir tamsiu alumi!
„Šokoladas ypač šiuo šaltuoju metu labai gerai nuotaikai pagerinti. Jis patiekalams suteikia sunkiai apibūdinamą prieskonį, pakeičia konsistenciją ir spalvą. Labai svarbu jo nepadauginti. Į sriubas, troškinius gerai įdėti šiek tiek cukraus – jis sustiprina skonį. Bet druska, cukrus, šokoladas dedami į troškinį tik pačioje jo ruošimo pabaigoje“, – savo kulinarinėmis paslaptimis dalinosi Vylius.
V. Blauzdavičius pataria troškinį gaminti neaštrų, kad galėtų valgyti ir vaikai, o aštrumo, kurį suteikia čili pipiriukai, kiekvienas galės individuliai prisidėti, kiek jam norisi.
„La maistas“ – sekmadienį 9 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...