Šaltibarščiams nėra blogo oro ar taisyklių: tinka ir mineralinis vanduo, ir pienas

  • Teksto dydis:

Lietuvoje sudarinėjami šaltibarščių žemėlapiai ir kuriami netradiciniai receptai, pavyzdžiui, šaltibarščių ledų, jau nieko nestebina. Nors šaltibarščių sezonas visu smarkumu prasideda vos atšilus orams ir pasirodžius pirmiesiems šviežiems lietuviškiems agurkams, tačiau ši šaltsriubė – populiarus patiekalas visus metus.

„Mūsų parduotuvėse šaltibarščiais prekiaujama visus metus. Net ir vėlyvaisiais rudens mėnesiais ar žiemą klientai neatsispiria šaltibarščiams ir perka jau paruoštus, taip taupydami laiką. Tiesa, spartus šaltibarščių pardavimų augimas prasideda nuo balandžio, o pats sėkmingiausias jiems – birželis. Pernai birželį klientai įsigijo beveik 20 tūkst. kilogramų šaltibarščių, arba dvigubai daugiau nei liepą“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė.

Pasak jos, šių metų birželį šaltibarščių pardavimus mažino pirkėjų įprotis parduotuvėse lankytis rečiau. Visgi liepą, kai nebegaliojo karantinas, išaugo ir šaltibarščių pardavimai – jie bent 10 proc. aplenkė pernykščius metus. Kita vertus, mažėjant jau paruoštų šaltibarščių pardavimams, klientai šiemet žymiai daugiau nei pernai įsigijo kefyro ir burokėlių, iš kurių šaltąją sriubą gaminosi namuose. Be to, mūsų laikais patiems jau nereikia, jei nesinori, net krapų pjaustyti – galima iš karto įsigyti šaltibarščių kefyro su krapais.

Kiekviena šeima turi savo receptą

Pasak maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, Lietuvoje tikriausiai būtų galima suskaičiuoti šimtus įvairių šaltibarščių receptų variacijų – kiekviena šeima turi patį skaniausią savo receptą.

„Šaltibarščiams gaminti naudojamas ir paprastas, taip vadinamas, saldus pienas, ir grietinė, ir net mineralinis vanduo. Šaltibarščių skonis reguliuojamas su druska ir citrinos rūgštimi, actu. Galbūt tai ir yra šaltibarščių sėkmės paslaptis – jų receptą visi gali kurti pagal save. Senovėje mūsų protėviai į šaltibarščius dėdavo net silkės gabaliuką! O gardinimas grietine jau buvo laikomas prabanga“, – pastebi B. Baratinskaitė.

Ji dalijasi moderniu šaltibarščių receptu su mineraliniu vandeniu ir šaltibarščių kokteiliu.

Burbuliuoti šaltibarščiai

Ingredientai:

2 nedideli virti burokėliai

3-4 trumpavaisiai agurkai

0,5 litro kefyro

1 stiklinė mineralinio vandens

2 kietai virti kiaušiniai

Svogūnų laiškai, krapai, citrinos sultys, druska – pagal skonį

Gaminimas. Kol verda šviežios bulvės, kurių sezonas jau įsibėgėjo, sutarkuokite burokėlius, smulkiai supjaustykite agurkus, kietai virtus kiaušinius, svogūnų laiškus ir krapus. Viską suberkite į dube­nį, pabarstykite druska, įlašinkite citrinų sulčių ir išmaišykite. Kefyrą gerai išplakite su mineraliniu vandeniu ir užpilkite burokėlių mišinį.

Šaltibarščių kokteilis

Ingredientai:

Marinuoti burokėliai

3 trumpavaisiai agurkai

0,5 litro kefyro

Svogūnų laiškai, krapai, citrinos sultys, druska – pagal skonį

Gaminimas. Burokėlius ir kefyrą dedame į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Tirštumą reguliuojame pagal savo skonį. Jei reikia, įbarstome druskos, lašiname citrinos sulčių. Išpilstome į taures. Nuskutame agurkus, juos sutarkuojame smulkiomis juostelėmis. Beriame ant burokėlių ir kefyro masės viršaus, užbarstome smulkintų krapų ir svogūnų laiškų. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
tik ne mineralinis vanduo. nebent turite problemu su viduriu uzkietejimu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių