Šeši komplimentai avižų dribsniams

  • Teksto dydis:

Avižų dribsniai – ne vien lengvas, gerai virškinamas patiekalas. Pasirodo, jie puikiai tinka fiziškai aktyviam žmogui ir ne tik per pusryčius. Treneris Andrius Česnauskas ne tik pats dažnai vartoja avižų dribsnius, bet ir rekomenduoja jų nepamiršti tiek sportuojantiems, tiek ir nesportuojantiems žmonėms.

Tikras maistas

„Kiekvienas žmogus yra labai individualus – vienas sportuoja, kitas – ne, vienas sveria 50 kg, kitas – 100 kg ar net turi viršsvorį. Vadinasi, kiekvienam reikalingų suvartojamų maisto kalorijų kiekis bus skirtingas. Jei žmogus neturi viršsvorio ir jam reikia greitos energijos, jam puikiai tiks greitai paruošiami avižų dribsniai. Tačiau jei žmogus yra sukaupęs didelį kiekį organizmo riebalų ir nori sumažinti viršsvorį, tokiu atveju būčiau linkęs rekomenduoti visų grūdo dalių avižų dribsnius“, – aiškina treneris.

Ką daryti, jei avižų dribsniai gal ir teikia energijos, bet yra neskanu, nemalonu ir neteikia džiaugsmo?

Mūsų skonio receptoriai yra labai sugadinti – nebejaučia tikro maisto skonio. Tačiau jei bent mėnesį atsisakysime šokoladinių-karamelinių batonėlių ir saldžios arbatos su 2–3 šaukšteliais cukraus, tai net ir šaukšteliu cukraus pasaldinta arbata mums pasirodys labai saldi. Daug kas priklauso nuo mūsų įpročių. Jei kai kurių šių įpročių atsisakytume, palaipsniui atgautume tikro maisto skonį.

Ar tinka?

Auganti mūsų gaminamų natūralių bei ekologiškų avižų dribsnių paklausa leidžia manyti, kad dauguma žmonių išbandė ir drąsiai renkasi šį produktą. Vartotojų elgsenos tyrimas taip pat rodo, kad didžiajai daliai – per 70 proc. šio produkto vartotojų – tai yra pusryčių patiekalas.

Ar konkrečiam žmogui tai yra tinkamas rytinio maisto pasirinkimas?

„Jei iš ryto pavalgome saldžios avižų dribsnių košės, tačiau jau po valandos mus apima mieguistumas, jaučiamės apsunkę – vadinasi, avižų dribsniai ne mums. Tokie žmonės turėtų pusryčiams rinktis ne greitus angliavandenius, o baltymų ir riebalų turintį maistą“, – pasakoja A. Česnauskas. Anot jo, kiekvienas žmogus turėtų surasti jam tinkamiausią variantą.

Pagiriamieji žodžiai avižų dribsniams

1. Gausu maistinių medžiagų. Tai pirmiausia pasakytina apie visų grūdo dalių avižų dribsnius. Šie dribsniai išverda per ilgesnį laiką arba juos reikia užmerkti iš vakaro – tada jie verdami trumpiau ir juose išlieka daug daugiau maistinių medžiagų.

2. Nedaug kalorijų, o daug naudos. Visų grūdo dalių avižų dribsniai turi daugiausia skaidulų, vitaminų, mineralinių medžiagų. Avižų miltų ar kitų stipriai perdirbtų produktų kaloringumas išliks tas pats, o visų minėtų organizmui reikalingų medžiagų bus mažiau. Kad gautume reikalingą kiekį maistinių medžiagų, tokių perdirbtų produktų valgysime daugiau, tokiu būdu organizmą užkraudami kalorijų pertekliumi. Jeigu organizmas gauna kalorijų, tačiau negauna jam reikalingų maistinių medžiagų, jis prašo dar.

3. Tinka įvairiu dienos metu. Avižų dribsnius treneris valgo iš ryto arba prieš treniruotę. Į kitų išsakomą abejonę, ar gerai maitintis prieš treniruotę, jis irgi turi atsakymą. „Žiūrint koks tai maistas. Jei tai yra baltyminis ir riebus maistas, jį reikėtų valgyti gerokai anksčiau iki treniruotės – apie 2-3 valandas prieš. Jei tai yra avižų dribsniai, kurių pagrindas yra angliavandeniai, toks maistas yra gana greitai virškinamas. Todėl juos tinka suvartoti 1–1,5 val. iki treniruotės pradžios

4. Lengvai ir greitai paruošiami. Rytą jie yra greitai paruošiamas patiekalas. Kad būtų greičiau, juos patartina užsimerkti iš vakaro.

5. Suteikia daug energijos. Jie padės per treniruotę išlikti žvaliems ir pakelti žymiai didesnį fizinį krūvį, atsistatymas po treniruotės bus žymiai ilgesnis. Ilgesnis atsistatymas po treniruotės užtikrina pagreitėjusią medžiagų apykaitą organizme, tai stiprina imuninę sistemą bei raumenis, padeda deginti perteklinius riebalus.

6. Juos galima paruošti įvairių skonių. Žmonėms, kurie nori koreguoti savo svorį, jis rekomenduotų mažiau saldžius produktus. Leistina pridėti šiek tiek bananų, o skoniui pagerinti ypač tiktų cinamonas. Šis prieskonis neturi kalorijų ar cukrų, tačiau suteikia košei gerą skonį ir kvapą. Skoniui pagerinti tiktų įberti ir šiek tiek šokolado drožlių ar miltelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių