Šonkauliukai su varškės ir bulvių koše bei obuolių padažu

Ar pastebėjote, kaip drėgnais žingsniais įkandin vasaros atžliugsėjo rudens vėsa? Kokia ten vėsa, neretai jau žvarbu kaip reikiant! Todėl taip norisi nebe lengvo ir gaivaus, o sunkesnio, šildančio maisto. Į mūsų valgiaraščius grįžta tirštos sriubos, troškiniai, karšti mėsos patiekalai. Rudens gėrybės tokiam meniu labai tinkamos.

Reikės

Apie 1 kg kiaulienos šonkaulių,

4 morkų,

1 svogūno,

3 obuolių,

2–3 šakelių rozmarinų,

2 valgomųjų šaukštų svarainių sirupo,

2 valgomųjų šaukštų medaus,

2–3 valgomųjų šaukštų obuolių acto,

druskos,

maltų juodųjų pipirų,

laurų lapų,

kelių kvapiųjų pipirų žirnelių,

aliejaus kepti.

Bulvių košei su varške

1–1,5 kg bulvių,

250 g varškės,

150 ml pieno,

50 g sviesto,

1 svogūno,

150 g šviežios arba rūkytos šoninės,

žiupsnelio tarkuoto muskato,

druskos.

Obuolių padažui

5–6 rūgščių obuolių,

2 gvazdikėlių,

2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus,

3–5 cm šviežio imbiero šaknies.

Paruošimo būdas

Šonkaulius įtrinti druska ir pipirais ir apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Išimti ir sudėti į troškintuvą. Nulupti svogūną, nuskusti morkas, iš obuolių išimti sėklas, nulupti odelę. Stambiai supjaustyti ir sudėti ant šonkaulių. Įpilti 200 ml vandens (galima ir kiek daugiau), sudėti rozmarinų šakeles, laurų lapus, suberti kvapiuosius pipirus, uždengti dangčiu ir užkaisti.

Troškinti, kol mėsa ir daržovės suminkštės. Prireikus įpilti dar vandens. Troškinimo trukmė – valanda.

Svarainių sultis sumaišyti su actu, medumi ir supilti į troškintuvą likus 15 min. iki troškinimo pabaigos.

Kol šonkauliai troškinasi, ruošiama bulvių košė ir obuolių padažas.

Bulves nuskusti, išvirti ir sugrūsti. Supilti pašildytą pieną, įdėti sviesto. Sudėti varškę, įberti žiupsnelį muskato, druskos ir išmaišyti.

Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti su susmulkinta šonine. Įmaišyti į košę.

Obuolių padažas: obuolius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti mažais gabaliukais ir suberti į atskirą puodą. Įpilti šlakelį vandens ir užkaisti. Nulupti ir smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti imbiero šaknį ir suberti likusius prieskonius. Troškinti apie 15 min. Jei norisi vientisos masės, galima sutrinti smulkintuvu.

Šonkauliukus patiekti su karštu obuolių padažu ir bulvių koše su varške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių