Šventėje apsinuodijimų išvengta

Savaitgalį vykusios Jūros šventės metu dėl alinančio karščio buvo baiminamasi galimų grėsmių, susijusių su maistu. Šventei praūžus, specialistai informuoja, kad pranešimų apie apsinuodijusius pirkėjus nebuvo gauta.

Reagavo į pastabas

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža džiaugėsi, kad iki šiol nėra užfiksuota nė vieno vartotojo skundo ar pranešimų iš Klaipėdos visuomenės sveikatos centro dėl užkrečiamų ligų protrūkio. Anot jo, nepasitaikė ir atvejų, kai būtų sustabdyta ar uždrausta prekiautojų veikla.

"Per šventę Maisto ir veterinarijos tarnyba dirbo tris dienas. Inspektoriai tikrino visas maisto tvarkymo vietas ir reikalavo, kad prekybininkai neprekiautų produktais, kurie yra netinkami esant itin karštam orui. Daugelis jų noriai reagavo į pastabas ir tvarkėsi", – patikino viršininkas.

Prekybininkų buvo daugiau

Šiais metais prekiautojų, tiekiančių maistą, buvo daugiau nei pernai. Tarnybos viršininko teigimu, į Klaipėdą šiemet suvažiavo 177 prekybininkai, praėjusiais metais – 140. Jūros šventės metu viešąsias maitinimo paslaugas teikė 48 kavinės, o praėjusiais metais – 37.

Tikrintojai per šventę konfiskavo 70 kg netinkamų naudoti maisto produktų.

Anot pašnekovo, buvo tokių, kurie kreipė dėmesį į teikiamas pastabas ir savo veiklą sustabdė patys.

"Kai kurie prekiautojai, įvertindami oro sąlygas ir matydami, kad nepavyks susitvarkyti, šeštadienį išvažiavo namo bei sekmadienį jau nebeprekiavo", – sakė A.Bauža.

Užfiksuota pažeidimų

Vis dėlto bendrųjų pažeidimų išvengti nepavyko. Kaip teigė tarnybos viršininkas, daugelyje vietų buvo nustatyti higienos normos pažeidimai, nepasirūpinta medicininėmis knygelėmis, mokymo pažymėjimais, trūko tam tikros kompetencijos.

"Ne visuomet maisto produktai buvo laikomi tinkamomis sąlygomis, nors oro temperatūra buvo labai aukšta, trūko ir šaldymo įrenginių. Nustatyta, jog kai kurie produktai ne visuomet buvo saugomi tam skirtoje taroje, taip pat trūko geriamojo vandens", – vardijo A.Bauža.

Pašnekovas pasakojo, kad buvo atsivežtas didelis kiekis šviežių vaisių ir daržovių, kurioms nuplauti lauko kavinėse nebuvo tinkamų sąlygų. Trūko gamybinių stalų, ant kurių turėtų būti ruošiamas maistas.

Šventės metu ne visos kavinės turėjo iškabas, kuriose įvardytas įmonės, kuri prekiauja produkcija, pavadinimas ir kontaktai. Apsinuodijimo atveju žmonės esą nežinotų, kam rašyti skundą.

Tarnybos viršininko nuomone, šventė vyko gana sklandžiai – prekybininkai buvo supratingi ir reagavo į specialistų pastabas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių