Tolima europinės vėžės į Klaipėdą perspektyva

Tiek Latvijoje, tiek Lietuvoje kyla vis daugiau diskusijų dėl nuolat brangstančio europinio geležinkelio tiesimo.

Pritaikys ir karo technikai

Bent kelių paklausimų dėl europinės vėžės Lietuvoje Seime sulaukė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Gerokai vėluojanti, kai kuriais terminais iki penkerių metų, europinės vėžės „Rail Baltica“ statyba pabrango keturis kartus – nuo 5,8 mlrd. eurų, apie kuriuos kalbėta 2017 m., iki 23,8 mlrd. eurų, apie kuriuos kalbama dabar. Net ir finansuojant jos statybą iš ES lėšų ji dėl pabrangimo žymia našta krenta ir Baltijos šalims, kurios dalį išlaidų turi skirti iš biudžeto.

Susisiekimo ministras M. Skuodis tikino, kad pabrangimas yra susietas su karinio mobilumo reikalavimais, kai europinė vėžė turi būti pritaikoma gabenti ir sunkiajai karinei technikai. Paminėta ir projektą ypač branginanti vėžės atšaka nuo Kauno iki Vilniaus.

Vienu iš kaltininkų įvardinta ir nuo 2017 iki 2024 m. daugiau nei 40 proc. bent oficialiai išaugusi infliacija.

„Iš kokių lėšų Lietuva dengs iki 8 mlrd. eurų galimą europinės vėžės tiesimo deficitą?“ – klausė Seimo narė Rasa Budbergytė.

Susisiekimo ministerija tikisi, kad bus papildomas finansavimas iš ES. Taip pat tikimasi, kad europiniam geležinkeliui tiesti pinigų pritrauks ir nacionalinė plėtros įstaiga „Invega“.

Perspektyva: įrengus „Rail Baltica“ taip atrodytų Šiaurės ir Baltijos jūros europinio geležinkelio jungtis. / Organizatorių nuotr.

Nauda regiono uostams

Tai, kad europinės vėžės tiesimo projektas Lietuviai yra giliai deficitinis, leidžia manyti, kad atšaka iš Kauno į Klaipėdos uostą greitai nebus tiesiama.

Praėjusią savaitę Susisiekimo ministerija pranešė, kad ES Taryba naujajame Transeuropinio transporto tinklo reglamente numatė europinės vėžės geležinkelio liniją į Klaipėdą. Kol kas europinio geležinkelio atšaka į Klaipėdą nėra numatyta Lietuvos perspektyvinių planų schemose.

Realiai europinis geležinkelis į Klaipėdą gali būti tiesiamas ne anksčiau kaip po 2030 m. Kol bus rengiami projektai ir svarstoma, kada jį tiesti, iš to gali laimėti Rygos uostas.

Numatyta „Rail Baltica“ tiesti per Rygą, ji turėtų jungtį su Rygos oro uostu. Ateityje tokia jungtis nesunkiai ir nebrangiai galėtų būti nutiesta ir į Rygos jūrų uostą. Tokiu atveju atsirastų galimybė kroviniams iš Ukrainos, Lenkijos į Skandinavijos šalis ar netgi Vakarų Europos šalis judėti pirmiau per Rygos uostą, o vėliau gal ir per Klaipėdos uostą.

Vėže domisi ir prokurorai

Šiuo metu yra rengiamas Vyriausybės nutarimas, kuriuo bus patvirtintas „Rail Baltica“ geležinkelio linijos iki Lietuvos bei Lenkijos valstybių sienos Jiesios punkto inžinerinės infrastruktūros vystymo planas.

Europinio geležinkelio atšaka į Klaipėdą nėra įtraukta į jokias perspektyvinių planų schemas.

Tai sudarys galimybes europinės vėžės tiesimui išpirkti iš savininkų žemę. Pagal šį planą, iš Kauno į Jiesią iki 2029 m. turi būti nutiestas 1 435 mm dviejų juostų elektrifikuotas geležinkelis. Buvo pateiktos bent 6 tokio geležinkelio alternatyvos. Iš jų jau pasirinkta viena – paties trumpiausio geležinkelio alternatyva. Pagal ją nuo Kauno iki Jiesios būtų 78 km. Planuojama įrengti Šeštokų, Kazlų Rūdos, Marijampolės ir pasienio geležinkelio stotis.

Tai tik nedidelė europinės vėžės atkarpa. Iš viso per Lietuvą numatoma įrengti apie 390 km elektrifikuoto europinio dvikelio. Latvijoje „Rail Baltica“ geležinkelio ilgis būtų 265 km, Estijoje – 213 km.

Tiek Latvijoje, tiek Estijoje dėl užsitęsusios „Rail Baltica“ ir kartais pabrangusios statybos kyla daug diskusijų. Latvijoje netgi prabilta apie tai, kad „Rail Baltica“ projekto iš viso reikėtų atsisakyti.

Latvijos generalinė prokuratūra šiemet birželio 3 d. netgi pradėjo tyrimą, kodėl už „Rail Baltica“ projektą atsakingi asmenys prisiėmė įsipareigojimus savo šalies biudžetui dėl kai kurių pernelyg pabrangusių geležinkelio europinės vėžės objektų statybų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdos Vaitku uždarykit savaitei su Matjošaičiu

Klaipėdos Vaitku uždarykit savaitei su Matjošaičiu portretas
kajutėj su pilnu servisu. Ir išėje pastatys. Greit, ramiai ir daug nekalbant. Kol Vilnius smaukysis ir voks:D)

..o tuo metu

..o tuo metu portretas
net kokios pigios ,,eletričkos" nesugebama per Jurbarką ir Pagėgius nutiest iki Kauno. Didieji vagiai iš transporto biznių neleidžia

Kardas

Kardas  portretas
Viskas bus, jeigu bus pakeista baudžiamoji atsakomybė. Visi vagys- valdininkai ir Politikai bus realiai ilgam sodinami į kalėjimą ! O ar bus????
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

  • KIC ir savivaldybė pasirašė sutartį dėl Klaipėdos pašto rekonstrukcijos
    KIC ir savivaldybė pasirašė sutartį dėl Klaipėdos pašto rekonstrukcijos

    Kultūros infrastruktūros centro (KIC) ir Klaipėdos miesto savivaldybės vadovai pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl buvusio Klaipėdos pašto komplekso rekonstrukcijos, ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija. ...

  • Praėjo trys mėnesiai: kaip mums sekasi rūšiuoti maistą?
    Praėjo trys mėnesiai: kaip mums sekasi rūšiuoti maistą?

    Daugiau kaip 200 tonų maisto atliekų per tris mėnesius – tiek surinkta iš Klaipėdos miesto ir Neringos savivaldybių. Tai daug ar mažai? Ar išrūšiuotų maisto likučių kokybė tinka perdirbėjams ir kur iškeliauja Dumpi...

    1
  • Laivų regatoje – burlaiviai ir linksmybės
    Laivų regatoje – burlaiviai ir linksmybės

    Pirmą kartą istorijoje Klaipėda tapo lenktynių starto uostu birželio 27-ąją prasidėjusioje laivų regatoje „The Tall Ships Races 2024“. Jūrinę kultūrą puoselėjančio renginio metu uostamiestyje iki pat sekmadienio viešės 41 bur...

  • Klaipėdoje – Vaikų globos savaitė
    Klaipėdoje – Vaikų globos savaitė

    Visą šią savaitę Atgimimo aikštę puošia daugybė žuvėdrų. Taip birželio 25–29 d. minima Vaikų globos savaitė, kurią organizuoja globos centrus vienijantis tinklas „Vaikai yra vaikai“ kartu su Valstybės vaiko t...

  • Kaip vadinti S. Nėries gatvę?
    Kaip vadinti S. Nėries gatvę?

    Jau netrukus turėtų paaiškėti, kada bus paskelbta gyventojų apklausa dėl Salomėjos Nėries gatvės pavadinimo pakeitimo Klaipėdoje. Vienas variantų – gatvei sugrąžinti istorinį Stoties gatvės pavadinimą. ...

    40
  • Klaipėdos paplūdimiuose būta incidentų
    Klaipėdos paplūdimiuose būta incidentų

    Klaipėdos paplūdimiuose būta nemalonių incidentų, kurių metu teko kviesti ir pareigūnus, ir medikus. Nors birželį vykusios šventės ir renginiai praėjo ramiai, neatmetama, kad, grįžtant vasariškam karščiui ir paplūdimį užpl...

  • Kurs paspirtukų naudojimo Klaipėdoje tvarką
    Kurs paspirtukų naudojimo Klaipėdoje tvarką

    Politikai siūlo kitiems metams parengti paspirtukų naudojimo Klaipėdos mieste tvarką. Tarybos narius erzina ne tik gatvėse, bet net ant stogų paliekami paspirtukai. ...

  • Uostamiestyje laukia renginių maratonas
    Uostamiestyje laukia renginių maratonas

    Šiandien Klaipėdoje prasidės renginių maratonas – didžiųjų burlaivių lenktynės „The Tall Ships Races“, tarptautinio nematerialaus kultūros paveldo festivalis „Lauksnos“ ir jubiliejinis 30-asis Klaipėdos pilies d...

    1
  • Tarptautinė Ukrainos mokykla sėkmingai tęsia veiklą
    Tarptautinė Ukrainos mokykla sėkmingai tęsia veiklą

    Tarptautinė Ukrainos mokykla (TUM) tęsia mokinių priėmimą 2024–2025 mokslo metams. Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose kitiems metams jau užregistruota 1 tūkst. vaikų. TUM Klaipėdos skyriuje priėmimas vyksta adresu Alyvų g. 10 (kur mokykla ve...

    4
  • Klaipėdoje prasideda didžiųjų burlaivių lenktynės
    Klaipėdoje prasideda didžiųjų burlaivių lenktynės

    Klaipėdoje ketvirtadienį prasideda didžiųjų burlaivių lenktynėms „The Tall Ships Races“ skirti renginiai. ...

Daugiau straipsnių