Lietuvoje prasideda prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“

  • Teksto dydis:

Nuo ketvirtadienio iki vasario 3 dienos vyks prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“, kurio metu dvylikoje Lietuvos miestų bus parodytas 21 filmas.

„Tradiciškai, kaip kiekvienais metais, festivalyje pristatome dvi dalis. Viena dalis, kurią sudaro pasirinkto kino režisieriaus retrospektyva, o kita dalis yra naujausių filmų programa“, – antradienį žurnalistams sakė Prancūzų kultūros instituto direktorius Fredericas Bellido (Frederikas Belido).

Jo teigimu, festivalio pagrindinis tikslas yra pristatyti „jauną Prancūzijos kiną“. Pasak F.Bellido, rodomi filmai yra sukurti prieš vienus – dvejus metus, o šių metų „Žiemos ekranų“ tema yra „Moterų žvilgsniu“.

„Festivalio tikslas yra pažvelgti ne tik į moteris iš ekrano, bet taip pat pažvelgti į moteris kitu kampu, atkreipti dėmesį, kaip moterys, tos, kurios vaidina, žvelgia į mus. Mes taip pat norime parodyti ir atkreipti dėmesį, užakcentuoti moteris, kurios dirba kino pramonėje ir ne mažiau prisideda prie kino kūrimo, tai yra scenaristės, operatorės, montuotojos, režisierės. Tai mes bandysime pateikti šio festivalio metu“, – sakė Prancūzų instituto direktorius.

Pasak jo, iki vasario vidurio institutas organizuos įvairius su festivaliu susijusius renginius, tačiau žadėta satyrinio laikraščio „Charlie Hebdo“ karikatūrų paroda nebus eksponuojama.

„Mes nusprendėme tą parodą eksponuoti kovo mėnesį ir atkreipti dėmesį jos metu į piešimą spaudoje. Kalbėjome su kolege iš Italų kultūros instituto ir norėtumėme kažkaip susieti, kas yra piešimas prancūzų ir italų spaudoje. Tai nebus tik „Charlie Hebdo“, nes nusprendėme, kad Lietuvoje tai nebūtų svarbu ta prasme, kad nėra tokio „Charlie Hebdo“ ekvivalento nei Lietuvoje, nei gretimose šalyse“, – sakė F.Bellido.

„Nebūtų aišku žiūrovui, kas tai yra. Mes, prancūzai, žinome, kad „Charlie Hebdo“ nėra tik piešiniai. Prancūzams tai yra svarbus laikraštis, nes keletas kartų su juo užaugo, jie žino, kas yra „Charlie Hebdo“. O Lietuvoje tai tik dėl pastarųjų įvykių žmonės apie jį sužinojo. Dėl to mes norime tai pateikti ne kaip „Charlie Hebdo“, o kaip piešinius, karikatūras apskritai“, – kalbėjo jis.

Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ kasmet vyksta jau dešimtus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių