Festivalyje „Mėnuo Juodaragis“ šiemet įsikurs Amatų kaimas

  • Teksto dydis:

Devynioliktasis savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis „Mėnuo Juodaragis“ jau po savaitės kvies šventiškai pabaigti vasarą įsikūręs naujoje erdvėje – Dūburio ežero saloje prie Antazavės, Zarasų rajone.

Ilgametes tradicijas puoselėjantis nepriklausomas renginys stebins lankytojus ne tik išskirtine muzikos, bet gausia kultūros ir meno programa.

Amatų kiemas

Juodaragio Amatų kiemas – tarsi festivalis festivalyje. Kasmet neišvengiamai augantis, margėjantis ir stebinantis, jis nuo ryto iki vakaro traukia ir didelius ir mažus. Šiemet Dūburyje – jau net ne kiemas, o visas Amatų kaimas.

Amatų kiemo burtažodžiai: dailidės ir stogrišiai, kalvystė, grūdai, girnos ir duona, stiklas, oda, kaulas, medžio drožyba, rūbai, audimai ir juostos, dažymas augalais, sodai, keramika, juvelyrika, žolininkystė ir smilkalai, gintaras, aludarystė, archajinis tatuiravimas ir kt. Tris dienas duris atversiančiame amatų kieme bus galima rasti visko: nuo namų statybos iki muilo iš pelenų. Taip pat lauks vakaronė.

„Viliamės, jog šiemet būdami amatų kieme, aktyviai dalyvaudami įvairiose amatų dirbtuvėlėse susijungsime tarsi šeima, gyvenanti tuose pačiuose namuose po vienu stogu, patirsime baltiškajį namų gimimą mūsų dvasioje, suprasime, jog Lietuva yra visų mūsų namai, mūsų šaknys ir ištakos. Tai vieta, kurioje turime būti ir kurti, o jei reikia – ir gimti iš naujo“, – sako festivalio rengėjai.

Kinas ir paskaitos

Į šiemečio festivalio Kino ir paskaitų palapinę rinksis žymiausi įvairių Lietuvos ir Europos kultūros sričių tyrinėtojai. Šiemet jų – kaip niekad gausu. Dalis paskaitų vyks ir prie didžiojo Dūburio ąžuolo. Paskaitų šeimininkai svetingai atskleis festivalio temų gelmes, pasidalins savo atradimais ir kartu mėgins atsakyti esminį klausimą: kas iš tikrųjų yra Namai?

Vakarai bus skirti kino mylėtojams. Šiais metais kino programa pasiūlys žinomų Lietuvos kino kūrėjų darbų, Latvijos, Rusijos ir Čekoslovakijos režisierių filmų.

Šių metų naujiena – Vaikų kiemutis. Kiekvienais metais sulaukiama vis daugiau šeimų su vaikais, tad šiemet nutarta pasiūlyti atskirą programą mažiesiems, kurioje – animacija, spektakliai, muzikinė programa ir interaktyvūs žaidimai bei paskaitėlės.

Visoje saloje įsikurs meno dirbtuvės, bus statomas „Mėnuo Juodaragio“ namas, prie kurio statybos kviečiamas prisidėti kiekvienas festivalio dalyvis. Kaip ir kasmet bus kviečiama į sporto varžybas, vakarones, pirtis, žygius po salą ir jos apylinkes.

Daugiau informacijos čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių