Lietuvos ir dar penkių ES šalių parlamentų komitetų vadovai kreipėsi į Vengriją dėl V. Orbano

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir penkių kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių parlamentų Europos reikalų komitetų vadovai išsiuntė laišką Vengrijai reikšdami susirūpinimą dėl jos premjero Viktoro Orbano veiksmų.

„Esame labai susirūpinę dėl pirmųjų trijų Vengrijos pirmininkavimo ES Tarybai  savaičių, nes nepaisoma pagrindinių šios institucijų principų“, – rašoma Vokietijos, Suomijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Liuksemburgo Europos reikalų komitetų pirmininkų laiške Vengrijos kolegai Zoltanui Tessely (Zoltanui Teseliui).

Anot laiško autorių, ES pirmininkaujančios valstybės vaidmuo yra koordinuoti ir tarpininkauti tarp Europos valstybių narių vyriausybių bei jų interesų siekiant bendros gerovės.

Tuo metu Vengrijos premjeras, užuot tiesęs tiltus, pirmąsias pirmininkavimo dienas panaudojo provokuoti partnerius, savo interesus iškeldamas aukščiau už Europos sutarimą, teigia parlamentarai.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko  Žygimanto Pavilionio teigimu, „šiais neramiais laikais, kuomet blogio ašis aktyviai bando skaldyti Europą, toks pirmininkaujančios Vengrijos elgesys yra visiškai nepriimtinas“.

Jo teigimu, „šiuo laišku ir įvairiomis kitomis formomis tai Budapeštui labai aiškiai pasakė visos kitos ES šalys ir institucijos“.

Vengrijos premjero V. Orbano vizitai liepos mėnesį Maskvoje ir Pekine sukėlė ES institucijų ir valstybių vadovų pasipiktinimą. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) pabrėžė, kad V. Orbanas neturi įgaliojimų kalbėti ar derėtis su Rusija ES vardu.

Šiais neramiais laikais, kuomet blogio ašis aktyviai bando skaldyti Europą, toks pirmininkaujančios Vengrijos elgesys yra visiškai nepriimtinas.

Europos reikalų komitetų pirmininkai laiške taip pat primena, kad ES Tarybai pirmininkaujanti valstybė neturi oficialaus vaidmens užsienio politikoje, dėl jos bendrai sprendžia valstybių narių vyriausybės, o ES užsienyje atstovauja Europos Vadovų Tarybos pirmininkas bei vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai.

„Vengrijos ministras pirmininkas nuolat silpnina Europos Sąjungos poziciją karo Ukrainoje klausimu ir trukdo sutarti dėl taikos. Viešas Rusijos prezidento karo retorikos kartojimas ir to vadinimas „taikos misija“ yra nepriimtina parama agresoriui“, – pabrėžė laiško autoriai.

Jų teigimu, ES privalo būti vieninga Rusijos atžvilgiu, o pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai turi būti konstruktyvus, vykdomas gerbiant Europos sutartis.

„Išreikšdami savo paramą, kartu reikalaujame, kad Vengrijos vyriausybė veiktų laikydamasi šių pamatinių principų“, – rašoma laiške.

Lietuvos Seimo pranešime nurodoma, kad laiške išdėstytą poziciją palaiko ir Lenkijos parlamento Europos reikalų komiteto pirmininkas.

Pirmininkavimą ES Tarybai Vengrija perėmė liepos 1 dieną.


Šiame straipsnyje: Viktoras OrbanasVengrija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis

Senelis portretas
Taigi pasake blogio ašis

prasom paskelbt lietuvisku gnydu

prasom paskelbt lietuvisku gnydu  portretas
pavardes [ aplamai tai ir be skelbimo jie aiskus] kurie drumscia vandeny briuselyje ir kandzioja y sikna, pirmininkaujantiems ES vengrams...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių