Ž. Pinskuvienė: spardydami vieni kitus kėlė ir vienijo

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė tikina, jog ir konservatorių, ir „Nemuno aušros“ sėkmingą pasirodymą rinkimuose lėmė šių partijų retorika viena kitos atžvilgiu.

„Patys konservatoriai pasidarė kartu su Konstituciniu Teismu Remigijaus Žemaitaičio interpeliaciją. Nuo čia prasidėjo visa banga. Tai buvo naudinga konservatoriams, tai buvo naudinga ir pačiam R. Žemaitaičiui“, – pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

„Spardydami vieni kitus kėlė ir vienijo“, – pridūrė ji.

Ž.  Pinskuvienė: tikimės turėti tris Seimo narius

Anot Ž. Pinskuvienės, Lietuvos regionų partija tikisi, kad visi trys į antrąjį rinkimų turą išėję kandidatai iškovos Seimo nario mandatus. Tokį scenarijų ji vertintų kaip sėkmę, kadangi šios kadencijos pradžioje partija turėjo vienu mažiau – du parlamentarus.

„Kadangi partija turi tris kandidatus, kurie išėjo į antrą turą – tai Jonas Pinskus, Andrius Palionis ir profesorius Vinkus. Tikimės palaikymo ir jei šią kadenciją Lietuvos regionų partija turėjo du Seimo narius, po to tik pasipildė kitais Seimo nariais, kurie atėjo į frakciją, tai tikrai galime turėti tris Seimo narius“, – tikino ji.

Balandį Konstitucinis Teismas konstatavo, jog tuometis Seimo narys R. Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Po teismo verdikto, parlamentas turėtų priimti sprendimus dėl R. Žemaitaičio Seimo nario mandato naikinimo – pašalinus jį iš Seimo apkaltos būdu, politikas negalėtų kandidatuoti į renkamas pareigas 10 metų. Visgi, R. Žemaitaitis pats atsisakė Seimo nario mandato.

Pernai R. Žemaitaitis paskelbė antisemitinius, tautinę nesantaiką kurstančius įrašus socialiniame tinkle „Facebook“ bei visuomenės informavimo priemonėse – Seimo komisijos, svarsčiusios apkaltos klausimą, manymu, tokiais veiksmais politikas galimai sulaužė Seimo nario priesaiką, šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Nuo čia prasidėjo visa banga. Tai buvo naudinga konservatoriams, tai buvo naudinga ir pačiam R. Žemaitaičiui.

Žada suburti Regionų frakciją

Nepaisant to, kad kol kas Lietuvos regionų partija rinkimuose varžosi tik dėl trijų mandatų, politinės jėgos lyderiai viliasi, jog kadencijos eigoje pavyktų įkurti Seimo frakciją. J. Pinskus tikisi, kad prie jos prisijungtų panašų požiūrį turintys būsimi Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

„Praėjusią kadenciją mes irgi pradėjome praktiškai dviese ir ją pabaigėme devyni Seimo nariai (Regionų frakcijoje – ELTA). Jeigu pavyks iškovoti tris mandatus, per savo žmogiškąsias savybes, savo vertybes sukursime frakciją“, – konferencijos metu tikino J. Pinskus.

„Tikrai galime turėti tris Seimo narius ir daryti darbus, kurie buvo padaryti per šiuos ketverius metus. Jie buvo ypatingai svarbūs“, – antrino ir Ž. Pinskuvienė.

ELTA primena, kad sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, daugiausia palaikymo daugiamandatėje apygardoje sulaukė Lietuvos socialdemokratų partija – 19,36 proc. balsų.

Visgi, nuo jų nedaug atsiliko dabartiniai valdantieji konservatoriai, sulaukę 17,96 proc. rinkėjų palaikymo.

Tuo metu trečioje vietoje likusi „Nemuno aušra“ pelnė 14, 99 proc. rinkėjų palaikymą.

Kitame Seime taip pat bus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 9,24 proc. balsų, Liberalų sąjūdis – 7,70 proc. balsų ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga (LVŽS) – 7,02 proc. balsų.

Išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Preliminariais VRK duomenimis, jau pirmajame ture išrinkti 8 vienmandatininkai.

Spaudos konferencija:

 

 

 

 

 

Ar esate patenkinti rinkimų rezultatais?

Iš viso balsų: 189
Savaitės apklausa: 
0


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių