Klaidą brandos egzaminų rezultatuose vadina absurdiška: jaunuoliams tai kelia paniką

Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS) valstybinių brandos egzaminų rezultatuose įsivėlusią klaidą vadina absurdiška. Pasak sąjungos viceprezidento Emilio Mikulskio, tai abiturientų gretose kelia didžiulį stresą.

„Absurdiškai, kad taip gali įvykti. Tai yra tiek įmonės, kuri įvėlė tokią klaidą, tiek Nacionalinės švietimo agentūros, kuri organizuoja visą procesą, atsakomybė“, – Eltai ketvirtadienį teigė LMS viceprezidentas E. Mikulskis.

„Žmogiškų klaidų pasitaiko, bet tam ir yra atskiri procesai, kontrolės mechanizmai. Kalbame apie kelias dešimtis tūkstančių mokinių ir ne apie vieną egzaminą – jų labai daug. Tarp jų ir vienas iš laikomiausių – anglų kalbos egzaminas. Ši situacija jaunuoliams kelia paniką, nes jie nežino, ar yra tarp tų 10 proc., kurių rezultatai buvo suvesti klaidingai“, – pabrėžė jis.

Moksleivių atstovo teigimu, situaciją šiek tiek švelnina turimos elektroninės atestatų, kuriuos reikės taisyti, versijos.

Ši situacija jaunuoliams kelia paniką, nes jie nežino, ar yra tarp tų 10 proc., kurių rezultatai buvo suvesti klaidingai.

„Daugumoje mokyklų jau yra įvykusios atestatų įteikimo šventės. Situaciją šiek tiek pagerina tik tai, kad yra skaitmeninė atestatų versija – tą variantą, kuris keliauja į LAMA BPO sistemą, yra paprasčiau sutvarkyti. Todėl lieka tik tikėtis, kad niekas nenukentės dėl šių aplinkybių, nes kažkokių kitų sprendimo būdų nelabai ir egzistuoja“, – sakė E. Mikulskis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Nacionalinės švietimo agentūra (NŠA) informavo, jog dėl abiturientų patikrinimų rezultatus skaitmenizuojančios įmonės klaidos skaičiuojant egzaminų įvertinimus, apie 5 proc. pasikeitė dvyliktokų darbų galutiniai rezultatai.

Skelbiama, kad po klaidos keičiasi pagrindinės sesijos užsienio kalbų (anglų, vokiečių, rusų), biologijos, fizikos, geografijos ir pakartotinės sesijos egzaminų rezultatai.

„Įmonė informavo, kad į galutinio egzamino rezultato skaičiavimo algoritmą, dėl techninės klaidos, nebuvo įtraukti atsakymo lape mokinio pasirinktų atsakymų į uždarojo pobūdžio klausimus pataisymai. Dėl šios priežasties 2832 abiturientų darbų galutinis įvertinimas kinta į didesnę pusę, vidutiniškai apie 1,4 balo iš 100, ir 1044 į mažesnę, pokyčio vidurkis nežymus – 1,3 balo iš 100“, – anksčiau išplatintame pranešime nurodė laikinasis NŠA direktorius Aidas Aldakauskas.

NŠA pažymi, kad visa atnaujinta informacija jau yra pasiekusi LAMA BPO, todėl stojimo į aukštąsias mokyklas procesas – nesutrikdytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sena dainelė

Sena dainelė portretas
Švietimo ministrės pasiteisinimas - nekalta aš, aplinka kalta!!! Ir iš kur tokius nevykėlius švietimo ministrus traukia? O NŠA išformuoti reikia ir atleisti visus! Paskutiniai penki jų darbo metai vien fiasko. Visiškai susimovusi institucija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių