Sužeistas „Žalgiris“ rengiasi Vilniaus tvirtovės šturmui

Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalo serija vos prasidėjo, o Kauno „Žalgiris“ jau jaučia svilėsių kvapą. Savo aikštės pranašumo netekę kauniečiai šiandien sostinėje privalo atsirevanšuoti Vilniaus „Rytui“, antraip atsidurs ant bedugnės krašto.

Suklydo ir lažybininkai

Dar „Betsafe-LKL“ čempionato finalo išvakarėse serijos rezultatą spėlioję specialistai beveik unisonu tvirtino, kad „Žalgiris“ yra ryškus favoritas. Jiems pritarė ir lažybininkai, itin kruopščiai pasveriantys savo koeficientus.

Pastarųjų nuomone, pirmosiose rungtynėse Kaune „Ryto“ galimybės buvo vertinamos net tris kartus prasčiau nei kauniečių. Serijoje šis skirtumas siekė net keturis kartus (1,20 prie 5). Tačiau realybė prognozes apvertė aukštyn kojomis.

Čempionų žiedų komplekto siekiantys žalgiriečiai trečiadienį po pratęsimo krito per akistatą su „Rytu“ – 88:89.

Kaltino klaidas

Šeimininkų gretose vienas geriausių sezono rungtynių sužaidė Dovydas Giedraitis, pelnęs 16 taškų ir surinkęs 19 naudingumo balų. Luko Lekavičiaus sąskaitoje buvo 21 taškas ir 26 balai, tačiau šio indėlio nepakako, kad žalgiriečiai kompensuotų ilgam iš rikiuotės iškritusio Keenano Evanso netektį.

„Žaidėme blogai pirmą mačo dalį, bet atsigriebėme per antrą. Pirmaudami dviženkliu skirtumu padarėme neleistinų klaidų, o esminiu momentu suklydo ir teisėjai, įskaitę Justino Gorhamo tritaškį su pražanga Edgarui Ulanovui. Tą epizodą turėjo būti skirta pražanga puolančiajam“, – svarstė „Žalgirio“ vairininkas Andrea Trinchieri.

„Laimėjome, nes kontroliavome jų gynėjų žaidimą. Rungtynės susideda iš atkarpų, o „Žalgiris“ turėjo tik vieną ilgesnę sėkmingą. Sugebėjome atsitiesti ir išplėšti pergalę per pratęsimą“, – savo komandos kovingumą gyrė „Ryto“ strategas Giedrius Žibėnas.

Akcija: žalgiriečiai ir sirgaliai vilkėjo marškinėlius, skirtus besigydančiam K. Evansui palaikyti. / „Betsafe-LKL“ nuotr.

Įžvelgia rezervų

Krepšinio treneris Marius Kiltinavičius ne vienus metus dirbo LKL su Mažeikių, Prienų ir Kėdainių klubais, tad įdėmiai stebi ir lemiamus sezono mūšius. Jo nuomone, Kaune suklupęs „Žalgiris“ neteko ir LKL finalo serijos favorito statuso.

„Pirmų rungtynių rezultatas manęs nenustebino. Nepamirškime, kad kauniečiai žaidė ne tik be K. Evanso, bet iš esmės ir be Rolando Šmito ir Arno Butkevičiaus. Taip, jie buvo aikštėje, bet toli gražu ne optimalios sportinės formos“, – kalbėjo M. Kiltinavičius.

– Žalgiriečiai, likus kiek daugiau nei 3 minutėms iki ketvirto kėlinio pabaigos, dar pirmavo dviženkle persvara (73:63). Kodėl tokio bagažo nepakako ramiai užbaigti mačą?

– 10 taškų likus tiek laiko dar nieko negarantuoja. „Rytas“ susmeigė porą tritaškių ir grįžo į kovą. Vėliau jau rungtynės galėjo nusvirti į bet kurią pusę.

– K. Evansas buvo „Žalgirio“ vedlys, apie jį sukosi visas puolimas. Kas, nežaidžiant amerikiečiui, gali užsikrauti lyderio naštą?

– Puolant Keenanas yra nepakeičiamas. Tokio stipraus žaidėjo vienas prieš vieną kauniečių gretose nėra. Jie visą sezoną buvo įpratę, kad lemiamu momentu K. Evansas imsis iniciatyvos ir susikurs progą geram metimui. Tai labai svarbi savybė. Dabar „Žalgiriui“ lieka kompensuoti netektį komandiniais veiksmais. Juolab kad jie net ir nukraujavę turi stiprių ginklų – Edgarą Ulanovą, Lauryną Birutį. Kita vertus, greitai perorientuoti puolimo veiksmus nėra paprasta. Pirmų rungtynių naudingiausias (MVP) žaidėjas žalgiriečių gretose buvo D. Giedraitis. Jis eliminavo Marcusą Fosterį (šis pataikė tik 5 iš 17 metimų). Dovydo žaidimą gynyboje galima rodyti kaip pavyzdį jauniesiems krepšininkams. Keista, kad vilniečiai taip dažnai išleisdavo akivaizdžiai strigusį M. Fosterį būtent prieš D. Giedraitį, užuot jam paieškoję kitų variantų puolime – pavyzdžiui, vadinamųjų išsikeitimų. Kelias minutes, kai amerikietį prižiūrėjo Tomas Dimša, jis pasijusdavo kaip žuvis vandenyje.

– Laukia antras mačas Vilniuje. Ar žalgiriečiams pakaks vienos laisvos dienos, kad atsigautų psichologiškai? Savo ruožtu, ar vilniečiai po sėkmės Kaune neperdegs emociškai?

– Finalo serija bus trumpa ir intensyvi, tad ilsėtis ar atsigauti psichologiškai nėra kada. Manau, kad žalgiriečiai patys nekantrauja stoti į mūšį Vilniuje, nes dega noru atsirevanšuoti už nesėkmę. „Rytas“ yra ant psichologinės bangos, tad ir vilniečiams netrūks pasitikėjimo savo jėgomis. „Rytas“ taip pat turi rezervų: M. Fosterį – puolimui, Gytį Masiulį – vadinamoms pick’n pop situacijoms (derinio du prieš du atmaina – aut. past.), toli gražu ne viską atskleidusį Martyną Echodą, taip pat – Vilniaus sirgalius. Jie sukurs pragarišką atmosferą, kurioje „Žalgiriui“ teks kažkaip išgyventi.


Statistika

„Žalgiris“–„Rytas“ 88:89 (17:19, 19:24, 20:11, 21:23, 11:12).

Kaunas, „Žalgirio“ arena, 8 280 žiūrovų.

„Žalgiris“: L. Lekavičius 21 taškas (4 rezultatyvūs perdavimai, 26 naudingumo balai), D. Giedraitis 16 (0/4 tritaškių, 6/6 baudų metimų), L. Birutis 14 (7/8 dvitaškių, 7 atkovoti kamuoliai), E. Ulanovas 9 (1/6 dvitaškių, , K. Hayesas (4 atkovoti kamuoliai), D. Riversas, E. Sumneris (3 klaidos) ir T. Dimša (0/3 tritaškių) po 6, B. Manekas 3, A. Butkevičius 1, R. Šmitas 0.

„Rytas“: G. Radzevičius 19 taškų (5/6 tritaškių, 5 atkovoti kamuoliai), J. Gorhamas (9 atkovoti kamuoliai) ir R. Cole’as po 15, M. Fosteris (0/6 tritaškių, 4 atkovoti kamuoliai, 4 rezultatyvūs perdavimai) ir M. Echodas (3/10 dvitaškių, 12 atkovotų kamuolių) po 12, M. Normantas 5 (4 rezultatyvūs perdavimai), J. DeLaurier ir L. Uleckas po 4, A. Velička 3, G. Masiulis 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 27/52 (52 proc.) ir 21/43 (49 proc.), tritaškių – 4/17 (24) ir 11/29 (38), baudų metimų – 22/25 (88) ir 14/21 (67). Atkovota kamuolių – 35 ir 46, perimta – 7 ir 3. Rezultatyvūs perdavimai – 15 ir 14. Klaidos – 9 ir 18.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių