D. Grybauskaitė: Lietuvos ir Turkijos prekyba turi potencialo augti

  • Teksto dydis:

Lietuva ir Turkija turi daug neišnaudoto potencialo vystyti prekybą, kurios tęstinumą užtikrins politinis palaikymas, sako Turkijoje su oficialiu vizitu viešinti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai, kad verslas bendrauja, mėgina ieškoti bendrų interesų įvairiose srityse, yra gerai, nes mūsų prekyba nėra didelė, bet potencialas yra didelis. Ši šalis (Turkija - BNS) išties auga labai greitai, labai didelis jos potencialas. Lietuva turi daug galimybių bendradarbiauti įvairiose srityse. Manau, kad verslas turėdamas tokią gerą politinę atmosferą tikrai turėtų pasinaudoti tomis galimybėmis“, - BNS telefonu iš Stambulo sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, ekonominių santykių tęstinumą užtikrins ir Turkijos prezidento Racepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) pažadas kitąmet su verslininkų delegacija atvykti į Lietuvą.

„Tęstinumą užtikrins naujojo prezidento asmeninis įsitraukimas. Jis pats pasisiūlė atvykti kitąmet į Lietuvą su didele verslininkų delegacija. Tai rodo, kad ir pats prezidentas, ir ši šalis yra suinteresuota toliau vystyti tiek politinius, tiek ekonominius santykius su Lietuva. Manau, kad tai yra mums naudinga, reikia tik surasti bendrus taškus, projektus ir tikrai Lietuvos ir Turkijos ekonomikoms tokie santykiai ir bendradarbiavimas turėtų būti naudingas“, - kalbėjo prezidentė.

D.Grybauskaitė antradienį dalyvavo Lietuvos ir Turkijos verslo forume, kuriame dalyvavo ir 22 šalies verslininkų delegacija - joje yra bendrovių „Birštono mineraliniai vandenys“, „EMP Recycling“, „Iceco“, „Kaminera“, Lietuvos geležinkeliai“, asociacijos „Linava“, „Marijampolės pieno konservų“, „RAZ Group“, „Šilutės rambyno“, „Stumbro“, advokatų kontoros „Borenius“ atstovai.

Pirmadienį įsteigta bendra Lietuvos ir Turkijos ekonomikos ir prekybos komisija (JETCO), kuri turėtų skatinti prekybos augimą, ieškoti ryšių ne tik su didelėmis, bet ir smulkaus bei vidutinio verslo įmonėmis, surasti perspektyviausius sektorius.

Šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvos eksportas į Turkiją išaugo 27 proc. ir sudarė 75,5 mln. eurų (260,7 mln. litų). Pernai Lietuvos importas iš Turkijos sudarė 117 mln. eurų (beveik 404 mln. litų).

Suinteresuota išnaudoti „Vikingo“ galimybes

Turkija palankiai vertina Aziją su Baltijos jūrą sujungiančio greitojo konteinerinio traukinio „Vikingas“ galimybes, sako Lietuvos prezidentė.

„Turkija vertina gerai („Vikingo“ galimybes - BNS). Jie suinteresuoti, tai yra bendradarbiavimas su Šiaure ir Skandinavija per „Vikingą“. Aišku, kol kas yra trukdžiai - Ukrainos uostai, nes vistik sudėtinga situacija šioje šalyje. Bet vis tiek laikas viską sutvarko į savo vietas ir anksčiau ar vėliau tas pralaidumas didės. Kai tik atsiras prekių ir intereso, mes galėsime tuo pasinaudoti“, - antradienį telefonu iš Stambulo BNS sakė prezidentė.

Anot jos, Turkijos suinteresuotumą projektu rodo ir tai, kad dvišalis susitarimas dėl „Vikingo“ teikiamas ratifikuoti Turkijos parlamentui.

„Tai reiškia, kad politinis interesas yra“, - sakė D.Grybauskaitė.

Kovo mėnesį Stambule Lietuvos, Turkijos, Rumunijos ir Ukrainos atstovai pasirašė „Vikingo“ projekto plėtros planą, pagal kurį šiuo metu tarp Lietuvos ir Ukrainos kursuojantis traukinys ateityje sujungs Turkiją ir Skandinaviją.

„Vikingo“ traukiniu vežami universalūs ir specializuoti konteineriai, o ateityje numatoma gabenti ir vilkikus su puspriekabėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių