- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara plačiai atlapojo lauko virtuvių duris. Kepsninės jau veikia visu pajėgumu, o mes mėgaujamės sveikais patiekalais su dūmų aromatu. Fantazijos netrūksta – ant grotelių keliauja ir mėsa, ir daržovės, ir desertai. Tačiau be konkurencijos populiariausi išlieka trys pasirinkimai: kiauliena, vištiena, žuvis.
Kiaulienos sprandinės šašlykai su ananasais ir paprikomis
2 kg kiaulienos sprandinės,
4 šaukštai sojų padažo,
3 šaukštai medaus,
5–6 česnako skiltelės,
1 ananasas,
2 stiklinės ananasų sulčių,
2 raudonos paprikos.
Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Susmulkinkite česnakus. Viską suberkite į dubenį su mėsa. Ananasų sultis sumaišykite su medumi ir sojų padažu. Užpilkite ant mėsos ir rankomis gerai sumaigykite. Padėkite šaltai mažiausiai 8 val. Ananasą supjaustykite griežinėliais, papriką – skiltelėmis. Ant iešmų mėsos gabalėlius verkite pakaitomis su ananasais ir paprikomis. Kepkite vartydami ant įkaitintų žarijų, kol gražiai apskrus.
Vyne marinuota vištos krūtinėlė
4 vištų krūtinėlių puselės,
2 citrinų nutarkuotos žievelės,
4–5 šviežių rozmarinų šakelės,
2 stiklinės baltojo vyno,
6 šaukštai alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų,
riebalų grotelėms patepti.
Vyną sumaišykite su trimis šaukštais aliejaus, nutarkuota citrinos žievele, trintais česnakais ir smulkintais rozmarinais. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Nuplautas, nusausintas vištų krūtinėles sudėkite į gilesnį indą, užpilkite marinatu ir kelias valandas palaikykite šaldytuve. Galima – ir per naktį. Ištraukite iš marinato, nusausinkite ir aptepkite likusiu aliejumi. Dėkite ant grotelių ir kepkite kiekvieną pusę po 8–10 min. Iškepusias krūtinėles sudėkite į indą, užklokite folija ir palikite 5 min. pastovėti. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.
Citrusų sultyse marinuotos lašišos kepsniai
6 lašišų pjausniai,
kvapiųjų pipirų,
druskos,
aliejaus patepti.
Marinatui:
1 apelsinas,
1 citrina,
2 šaukštai aliejaus,
2 šaukšteliai kario,
1 šaukštas sojų padažo,
2 česnako skiltelės.
Lašišų pjausnius patepkite aliejumi, pabarstykite druska. Nutarkuokite apelsino žievelę, sumaišykite su kariu, pipirais. Šiame mišinyje pavoliokite lašišų gabaliukus ir palikite 15 min. Išspauskite citrinos sultis, sumaišykite jas su sojų padažu. Įdėkite trintų česnakų. Apelsiną ir citriną supjaustykite griežinėliais, išdėliokite juo gilesniame inde. Ant jų sudėkite lašišų gabaliukus, apšlakstykite citrinų ir sojų marinatu ir palikite pusvalandžiui. Išėmę iš marinato leiskite nuvarvėti skysčiui, tada dėkite ant grotelių kepti. Kepkite kiekvieną pusę, kol gražiai apskrus. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...