- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kažkada mėsainis buvo tik amerikiečių maisto kultūros skiriamasis ženklas. Ilgainiui jis „išaugo“ greito maisto restoranų valgiaraščių rėmus ir, paplitęs visame pasaulyje, tapo atskiru, netgi gurmanų mėgstamu, patiekalu.
Mėsainių bumas neaplenkė ir Lietuvos, tad dabar daugumoje restoranų galima paragauti įvairių norimų šio patiekalo variantų, besiskiriančių ir mėsos apdorojimo būdu, ir kaina. Visgi kartais norisi mėsainių pasigaminti namuose ir iš mėgstamiausių produktų. Jais mėgautis patiems ir pavaišinti savo artimuosius gali bet kuris pradedantis kepėjas, tačiau svarbu išvengti klaidų, kurios gali ne tik pakenkti tobulam patiekalo skoniui, bet ir visiškai jį sugadinti.
„Biovela Group“ maisto meistras Lukas Semeževičius pateikia jums 9 patarimus.
1. Valykite kepsninę. Pasak L. Semeževičiaus, ant nešvarių grotelių maistas yra linkęs prilipti, nes ant jų yra prikibusių ankstesnių kepinių likučių. Kad to išvengtumėte, po kiekvieno kepimo, kol grotelės dar šiltos (arba kiekvieno kepimo pradžioje) nušveiskite jas vieliniu šepečiu – tai puikiai pašalins visus likučius. Antrasis žingsnis – patepti groteles aliejumi . Tai palengvins mėsos ir kitų naudojamų produktų kepimą.
2. Pirkite kokybišką jautieną. „Geriausia labai netaupyti ir įsigyti šviežios jautienos, kurią jums matant mėsininkas gali sumalti – toks pirkinys leis patiekti ir vidutiniškai iškeptus paplotėlius, nebijant jais apsinuodyti. Kitas, dar paprastesnis būdas, – nusipirkti jau paruoštų jautienos paplotėlių mėsainiams – taip žinosite, kad paplotėlių konsistencija tinkama, kad mėsa – kokybiška ir iškart paruošta vartoti. Svarbu atkreipti dėmesį, kad skaniausi mėsainiai būna tuomet, kai paplotėlių mėsa – apie 20 proc. riebumo. Netikėkite mitu, kad reikia vartoti tik liesą jautieną, nes kepant ant kepsninės, mėsos paplotėlių riebalai suteiks mėsainiui sultingumo, o pačiai mėsai – minkštumo“, – patirtimi dalijasi maisto meistras.
3. Atsižvelkite į bandelės dydį. Kartais mėsos būna tiek mažai arba jos gabalas toks storas, kad nepatogu valgyti ir nelabai skanu. Mėsos paplotėlis turėtų būti maždaug 2 cm didesnio skersmens nei bandelė, nes kepama mėsa linkusi susitraukti, o jos aukštis neturėtų viršyti 1–2 cm.
4. Nesūdykite mėsos, kol nepagaminote paplotėlių. Problema ta, kad druska „ištraukia“ iš mėsos vandenį ir skatina baltymų skaidymąsi – mėsa tampa sprangi ir kieta. Gamindami mėsainius, naudokite košerinę (rupią) druską – ji yra be konservantų ir lengviau pasiskirsto. Paplotėlį apibarstykite druska, šviežiai maltais pipirais ir dėkite šia puse žemyn ant kepsninės, prieš pat apversdami apibarstykite prieskoniais ir kitą pusę.
5. Įspauskite paplotėlį. Suformuotas mėsos paplotėlis, kepamas ant kepsninės, yra linkęs susitraukti ir išsipūsti – tai negražu ir tampa sudėtinga į mėsainį sudėti kitus produktus. Paplotėlis iškeps tolygiai ir išlaikys formą, jei prieš kepimą jo viduryje nykščiu įspausite duobutę. Pirkti mėsos paplotėliai mėsainiams jau būna pagaminti taip, kad išlaikytų savo formą, tad papildomai jų spausti ar formuoti nebereikia.
6. Neperkraukite kepsninės. Jei paplotėliai ant grotelių atrodo susigrūdę it stintos kibire, mėsainiai nebus pavykę. Padarykite tarp jų tarpus, kad mėsa iškeptų tolygiai.
7. Nespauskite kepamų paplotėlių. Po to, kai uždedate mėsą kepti, palikite ją ramybėje ir mentelę naudokite tik paplotėliams apversti. Spaudžiami paplotėliai išleidžia savo sultis tiesiai ant žarijų, sukeldami dūmus, o jūs liekate su sprangiu kąsniu.
8. Nedėkite sūrio per anksti. Norėdami vidutiniškai kepto mėsainio, uždėkite mėsos paplotėlį prieskoniais apibarstyta puse žemyn, o duobute – į viršų, ir kepkite 4 minutes. Apibarstykite prieskoniais viršutinę pusę, apverskite ir kepkite dar 2–3 minutes. Mėsai netekus raudonumo, uždėkite sūrį ir kepkite dar 2 minutes.
9. Neuždenkite kepsninės dangčiu. „Įsitikinę, kad kepsninė švari ir gerai įkaitusi, mėsą kepkite pačioje karščiausioje grotelių dalyje. Jei uždengsite dangtį, kepimo procesas nepaspartės, tiesiog mėsai suteiksite kartų dūmų skonį“, – sako L. Semeževičius
Anot jo, naudodamiesi šiais patarimais, mėsainius galėsite pagaminti greitai ir lengvai, visiškai nesvarbu, kuo – anglimis ar dujomis – kūrenamą kepsninę naudojate ar kokius produktus rinksitės mėsainiui. Svarbiausia, kad gaminimas teiktų malonumą, tada ir pavyksta didžiausi kulinariniai iššūkiai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...