- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Savaitgalio pasilepinimui – užkandis su namine rikota ir šonkauliukai ant grilio
-
Savaitgalio pasilepinimui – užkandis su namine rikota ir šonkauliukai ant grilio
-
Savaitgalio pasilepinimui – užkandis su namine rikota ir šonkauliukai ant grilio
-
Savaitgalio pasilepinimui – užkandis su namine rikota ir šonkauliukai ant grilio
Rikota vis dažniau sutinkama mūsų virtuvėse. Šis sūris puikiai tinka blynams, desertams, užkandžiams ir kitiems patiekalams.
Laidos „Skaniai ir paprastai“, rodomos šeštadieniais 9 val. per TV3, vedėjas siūlo rikotą pasigaminti patiems. Galbūt sunku patikėti, tačiau procesas užtrunka tikrai neilgai, o rezultatas pranoksta lūkesčius. Naminė rikota skiriasi nuo pirktinės tiek skoniu, tiek tekstūra. Paragavus naminės tikrai nebekils ranka nusipirkti jos parduotuvėje.
Dar vienas šiuo metu populiarus pasirinkimas – tai šonkauliukai, kepti grilyje. Bene kiekvienas, turintis grilį namuose, turi ir savo firminį receptą. Gediminas atskleidė savąjį firminį šonkauliukų receptą su šiek tiek egzotikos. Tikrai verta išsikepti ir paragauti.
Skrebučiai su namine rikota
Sūriui reikės:
• 1 l riebaus (nepasterizuoto) pieno
• 0,5l riebios ( apie 35%) grietinėlės
• 1 šaukštelio druskos
• 3 šaukštų (~50ml) obuolių sidro acto
Skrebučiams reikės:
• Apie 300g įvairiaspalvių vyšninių pomidoriukų
• 2-3 skiltelių stambiai pjaustyto česnako
• 1-2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio druskos ir pipirų
• Šviežio šalavijo
• Apie 4 vytinto kumpio grežinėlių
• Nedidelės kekės besėklių vynuogių (raudonų)
• 1-2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio druskos
• Šviežio čiobrelio
• Šviesios duonos skrudinimui
• 3-4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimas. Ant gilaus dubens uždėti smulkų sietą. Sudrėkinti dviejų sluoksnių marlę ir uždėti ant sieto. Supilti pieną ir grietinėlę į nerūdijančio plieno arba emaliuotą puodą. Įmaišyti druską. Virinti ant vidutinės kaitros, kol visiškai užvirs, retkarčiais pamaišant. Išjungti kaitrą ir įmaišyti actą. Mišiniui leiskite pastovėti keletą minučių, kol varškė pradės atsiskirti nuo išrugų. Supilkite mišinį į sietą, išklotą audiniu (marle), ir palikite mažiausiai pusvalandžiui pastovėti kambario temperatūroje, leiskite skysčiui nutekėti į dubenį. Kuo daugiau skysčio nutekės, tuo tvirtesnė bus rikota. Rekomenduojama suvalgyti nedelsiant, bet paruoštas sūris, sudėtas į švarų ir sandariai uždaromą indelį, šaldytuve gali stovėti 4-5 dienas.
Įkaitinti orkaitę iki 180ºC su ventiliatoriumi. Dubenyje sumaišyti pomidorus su česnaku ir 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinti druska, pipirais ir šviežio šalavijo lapeliais. Į kepimo skardą sudėti vytintą kumpį, šalia sudėti pomidorus ir kepti maždaug 10-15 minučių, kol kumpis taps traškus. Kumpį išimti, nusausinti nuo riebalų ir sutrupinti. Pomidorus kepti dar maždaug 10 minučių, kol jie lengvai karamelizuosis.
Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC su ventiliatoriumi. Dubenyje sumaišyti vynuoges su čiobreliu ir 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinti žiupsneliu druskos. Viską sudėti į kepimo skardą, kepti 7-10 minučių arba tol, kol vynuogės tik pradės sprogti.
Atpjauti keletą storų duonos riekių, pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir paskrudinti. Ant paskrudintos duonos riekės dėti porą šaukštų šviežio sūrio, orkaitėje keptų pomidoriukų su traškiu vytintu kumpiu arba orkaitėje keptų vynuogių su čiobreliu.
Šonkauliukai su mangų BBQ padažu
Sausai marinuotiems šonkauliams paruošti reikės:
• Apie 2 kg kiaulienos šonkauliukų
• 2 šaukštų rudojo cukraus
• 1 šaukštelio druskos
• ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
• 1 šaukštelio rūkytos paprikos
• 1 šaukštelio aitriosios paprikos
• 1 šaukštelio česnako miltelių
Mangų BBQ padažui paruošti reikės:
• 1 didelės stiklinės ( apie 260g) mangų tyrės
• 1 didelės stiklinės ( apie 260g) pomidorų padažo
• 2 šaukštelių rūkytos paprikos
• 1 šaukštelio garstyčių miltelių
• 1 šaukšto rudojo cukraus
• 2 šaukštų sojos padažo
• 1 šaukšto sezamų aliejaus
• 2-3 šaukštų obuolių sidro acto
Gaiviom kopūstų ir morkų salotoms paruošti reikės:
• ¼ galvos mėlynojo kopūsto
• ¼ galvos baltojo kopūsto
• 2 nedidelių morkų
• 1-2 šaukštų majonezo
• 1 šaukšto obuolių sidro acto
• Žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimas. Į dubenį suberti rudąjį cukrų, druską, pipirus, rūkytą papriką, aitriosios paprikos miltelius, česnako miltelius. Gerai išmaišyti. Tolygiai apibarstyti visus šonkaulius ir gerai įtrinti. Apvyniokite maistine plėvele ir laikykite bent 1 valandą (norint pasiekti geresnį rezultatą, galite pasiruošti iš anksto ir taip paruoštus šonauliukus laikyti per naktį šaldytuve).
Visus mangų BBQ padažui skirtus ingredientus sudėti į dubenį ir gerai išmaišyti. Dalį padažo pasilikti serviravimui.
Smulkiais šiaudeliais pjaustytus kopūstus ir morkas sumaišyti su majonezu, sidro actu ir pagardinti druska bei pipirais.
Paruoškite keraminę kepsinę netiesioginiam kepimui. Reikės įkurti anglis ir palaukti kol temperatūra pakils iki 160-170 laipsnių, įdėti porą saujų gerai vandenyje išmirkytų vyšnios medžio drožlių, uždėti netiesioginio kepimo sistemą su marinuotais šonkauliais ir karštai rūkyti apie 1 valandą, palaikant 130-140 laipsnių temperatūrą.
Išrūkytus šonkaulius ištepti mangų BBQ padažu ir dar kepti 30-40 minučių palaikant 150 laipsnių temperatūrą. Galiausiai šonkaulius reikia keletą minučių pasktrudinti ant tiesioginės kaitros.
Paruoštus šonkauliukus patiekti su gaiviom kopūstų ir morkų salotom bei mangų BBQ padažu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...