- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Grilio sezonui įgaunant pagreitį, maisto žinovai dalijasi patarimais, padėsiančiais nustebinti artimuosius vasariškais ant grotelių keptais patiekalais ir išvengti dažnai pasitaikančių klaidų. Jų teigimu, nors didžioji dalis lietuvių grilį vis dar sieja su šašlykais ar dešrelėmis, nesibaiminama išbandyti ir naujų receptų, kurių sėkmę užtikrinti gali net tinkamai parinktas padažas.
„Kepimas ant grilio ar kiti gaminimo ant tiesioginės ugnies būdai – vieni populiariausių tautiečių pasirinkimų vasaros sezonu. Juk kone kiekviena šeima turi unikalų šašlykų receptą, o eksperimentuoti gaminant patiekalus ant grilio yra labai nesunku, mat įvairiausi receptai lengvai pasiekiami ranka – jų apstu tiek internete, tiek receptų knygose“, – teigia virtuvės šefas Gabrielius Račys.
Pasak jo, nors kepimas ant grilio vis populiarėja, ne visi susimąsto, kad tokiu būdu galima paruošti beveik viską – mėsos bei bulvių patiekalus, jūros gėrybes, žuvį, daržoves, kepti duoną ar net desertus. G. Račys pastebi, kad svarbu pasitelkti fantaziją ir žinoti, kaip nesuklysti pritaikant tam tikrus patiekalo gaminimo procesus.
Praėjusių metų Lietuvos grilio ir barbekiu čempionato dalyvis patikina, kad dažnai grilio mėgėjams nepavyksta išvengti ir klaidų, kurios gali sugadinti patiekalo skonį.
„Norint, kad netektų nusivilti ant grilio kepamu patiekalu ir nuliūdinti išalkusios artimųjų bei draugų kompanijos patartina įsigilinti į keletą detalių. Visų pirma, reikia žinoti, kiek laiko turi būti kepamas tam tikras produktas bei nepamiršti naudoti termometro, leisiančio užtikrinti, kad į lėkštę nepateks pusžalis ar perkeptas patiekalas. Nemažiau svarbu ir teisingas marinavimas, tinkamų ingredientų bei padažo parinkimas“, – kalba G. Račys.
Gabrielius Račys.
Šefas pažymi, kad teisingai panaudojus padažus, patiekalas gali atsiskleisti naujomis spalvomis. Jis rekomenduoja padažus pasirinkti ne tik pagal savo skonį, bet ir pagal gaminamą patiekalą – mėsainiams, šašlykams ar šonkauliukams labiau tiks aštresni, sodrūs padažai, o daržovėms – švelnesni, žolelėmis ar medumi gardinti padažai.
Vieno populiariausių Lietuvoje pagardų gamintojo UAB „Daumantai LT“ prekės ženklo vadovas Domas Grinkevičius pastebi, kad padažų svarbą gardžiam patiekalui supranta vis daugiau lietuvių. Jo teigimu, šiltuoju sezonu ženkliai išauga pomidorų bei BBQ padažų pardavimai, žmonės parduotuvių lentynose žvalgosi ir majonezinių padažų, gardintų įvairiausiais ingredientais, salotų pagardų.
„Daugelis neįsivaizduoja populiarių gamtoje gaminamų patiekalų be sodraus skonio, kokybiško padažo. Padažų vartojimas tapo neatsiejama vasariškų patiekalų ruošimo ant grilio dalimi. Pomidorų, BBQ, majoneziniai padažai puikiai tinka ne tik mėgstamų patiekalų pagardinimui, bet ir jų marinavimui – patiekalas tampa sultingesniu, įgauna norimą skonį“, – pasakoja D. Grinkevičius.
Domas Grinkevičius.
„Daumantų“ maisto technologė Sigita Naujokaitytė pabrėžia, kad ieškodami, kuo gardinti vasariškus patiekalus vartotojai vis daugiau dėmesio skiria ir produktų sudėčiai, ieško aukščiausios kokybės gaminių.
„Siekdami nustebinti vartotojus neįprastais ingredientais ir turtingais skoniais, nepamirštame nuolat investuoti į produkcijos tobulinimą. Daugelyje gaminių atsisakome konservantų, saldiklių, krakmolo, siūlome ir ekologiškus pagardus. Matome, kad vartotojai tai įvertina“, – teigia S. Naujokaitytė.
Norintiems pasilepinti vasariškos išvykos metu, virtuvės šefas G. Račys siūlo išmėginti vasarišką BBQ šonkauliukų receptą su išskirtine marinato ingredientų sudėtimi.
BBQ šonkauliukų receptas
Jums reikės:
Kiaulienos šonkaulių
Marinatui:
• Rudojo cukraus
• Himalajų druskos
• Aitriosios paprikos miltelių
• Rūkytos paprikos miltelių
• Česnako miltelių
• Svogūnų miltelių
• Juodojo malto pipiro
• Maltos kavos
Gaminimas:
1. Nulupame vidinę šonkaulių pusę dengiančią plėvelę.
2. Sumaišome prieskonių mišinį iš visų ingredientų ir gautu marinatu gerai įtriname šonkaulius iš visų pusių.
3. Šonkaulius paliekame marinuotis bent 1 val. – galima ir ilgiau.
4. Išsimarinavusią mėsą ant grilio kepame 1,5 val., vartant kas 10 min.
5. Jau apkepusius šonkaulius šluotele aptepame „Daumantų“ „WOW MAMA BBQ Black Garlic“ padažu ir kepame dar 10 min.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...