Virtuvės šefo patarimai grilio mėgėjams: laisvė eksperimentams ir dėmesys detalėms

  • Teksto dydis:

Grilio sezonui įgaunant pagreitį, maisto žinovai dalijasi patarimais, padėsiančiais nustebinti artimuosius vasariškais ant grotelių keptais patiekalais ir išvengti dažnai pasitaikančių klaidų. Jų teigimu, nors didžioji dalis lietuvių grilį vis dar sieja su šašlykais ar dešrelėmis, nesibaiminama išbandyti ir naujų receptų, kurių sėkmę užtikrinti gali net tinkamai parinktas padažas.

„Kepimas ant grilio ar kiti gaminimo ant tiesioginės ugnies būdai – vieni populiariausių tautiečių pasirinkimų vasaros sezonu. Juk kone kiekviena šeima turi unikalų šašlykų receptą, o eksperimentuoti gaminant patiekalus ant grilio yra labai nesunku, mat įvairiausi receptai lengvai pasiekiami ranka – jų apstu tiek internete, tiek receptų knygose“, – teigia virtuvės šefas Gabrielius Račys.

Pasak jo, nors kepimas ant grilio vis populiarėja, ne visi susimąsto, kad tokiu būdu galima paruošti beveik viską – mėsos bei bulvių patiekalus, jūros gėrybes, žuvį, daržoves, kepti duoną ar net desertus. G. Račys pastebi, kad svarbu pasitelkti fantaziją ir žinoti, kaip nesuklysti pritaikant tam tikrus patiekalo gaminimo procesus.

Praėjusių metų Lietuvos grilio ir barbekiu čempionato dalyvis patikina, kad dažnai grilio mėgėjams nepavyksta išvengti ir klaidų, kurios gali sugadinti patiekalo skonį.

„Norint, kad netektų nusivilti ant grilio kepamu patiekalu ir nuliūdinti išalkusios artimųjų bei draugų kompanijos patartina įsigilinti į keletą detalių. Visų pirma, reikia žinoti, kiek laiko turi būti kepamas tam tikras produktas bei nepamiršti naudoti termometro, leisiančio užtikrinti, kad į lėkštę nepateks pusžalis ar perkeptas patiekalas. Nemažiau svarbu ir teisingas marinavimas, tinkamų ingredientų bei padažo parinkimas“, – kalba G. Račys.

Gabrielius Račys.

Šefas pažymi, kad teisingai panaudojus padažus, patiekalas gali atsiskleisti naujomis spalvomis. Jis rekomenduoja padažus pasirinkti ne tik pagal savo skonį, bet ir pagal gaminamą patiekalą – mėsainiams, šašlykams ar šonkauliukams labiau tiks aštresni, sodrūs padažai, o daržovėms – švelnesni, žolelėmis ar medumi gardinti padažai.

Vieno populiariausių Lietuvoje pagardų gamintojo UAB „Daumantai LT“ prekės ženklo vadovas Domas Grinkevičius pastebi, kad padažų svarbą gardžiam patiekalui supranta vis daugiau lietuvių. Jo teigimu, šiltuoju sezonu ženkliai išauga pomidorų bei BBQ padažų pardavimai, žmonės parduotuvių lentynose žvalgosi ir majonezinių padažų, gardintų įvairiausiais ingredientais, salotų pagardų.

„Daugelis neįsivaizduoja populiarių gamtoje gaminamų patiekalų be sodraus skonio, kokybiško padažo. Padažų vartojimas tapo neatsiejama vasariškų patiekalų ruošimo ant grilio dalimi. Pomidorų, BBQ, majoneziniai padažai puikiai tinka ne tik mėgstamų patiekalų pagardinimui, bet ir jų marinavimui – patiekalas tampa sultingesniu, įgauna norimą skonį“, – pasakoja D. Grinkevičius.

Domas Grinkevičius.

„Daumantų“ maisto technologė Sigita Naujokaitytė pabrėžia, kad ieškodami, kuo gardinti vasariškus patiekalus vartotojai vis daugiau dėmesio skiria ir produktų sudėčiai, ieško aukščiausios kokybės gaminių.

„Siekdami nustebinti vartotojus neįprastais ingredientais ir turtingais skoniais, nepamirštame nuolat investuoti į produkcijos tobulinimą. Daugelyje gaminių atsisakome konservantų, saldiklių, krakmolo, siūlome ir ekologiškus pagardus. Matome, kad vartotojai tai įvertina“, – teigia S. Naujokaitytė.

Norintiems pasilepinti vasariškos išvykos metu, virtuvės šefas G. Račys siūlo išmėginti vasarišką BBQ šonkauliukų receptą su išskirtine marinato ingredientų sudėtimi.

BBQ šonkauliukų receptas

Jums reikės:

Kiaulienos šonkaulių

Marinatui:

• Rudojo cukraus

• Himalajų druskos

• Aitriosios paprikos miltelių

• Rūkytos paprikos miltelių

• Česnako miltelių

• Svogūnų miltelių

• Juodojo malto pipiro

• Maltos kavos

Gaminimas:

1. Nulupame vidinę šonkaulių pusę dengiančią plėvelę.

2. Sumaišome prieskonių mišinį iš visų ingredientų ir gautu marinatu gerai įtriname šonkaulius iš visų pusių.

3. Šonkaulius paliekame marinuotis bent 1 val. – galima ir ilgiau.

4. Išsimarinavusią mėsą ant grilio kepame 1,5 val., vartant kas 10 min.

5. Jau apkepusius šonkaulius šluotele aptepame „Daumantų“ „WOW MAMA BBQ Black Garlic“ padažu ir kepame dar 10 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių