Lietuvos švyturiams – išskirtinis dėmesys

Lietuvoje keičiasi požiūris į švyturius, kurių mes iš Baltijos jūros šalių turime mažiausiai. Į švyturių populiarinimą dėmesį atkreipė ir valdžia.

Švenčiama nuo 2013-ųjų

Anksčiau Lietuvos švyturius populiarinimu, pasaulinės švyturių dienos pažymėjimu trečiąjį rugpjūčio šeštadienį rūpinosi tik farologas Aidas Jurkštas.

Dabar jau keli metai į Lietuvos švyturius dėmesį atkreipia ir savivaldos bei valstybės institucijų atstovai. Lyg ir įprasta tapo, kad švyturių valdytojai juos vis dažniau atveria lankytojams.

Impulsą minėti pasaulinę švyturių dieną davė Jūrinės kultūros koordinacinė taryba prie Klaipėdos miesto savivaldybės. Ji 2012 metais paragino minėti Klaipėdoje pasaulinę švyturių dieną, tuo pačiu paminint ir švyturių prižiūrėtojų profesinę šventę.

Nuo 2013 metų VšĮ „Klaipėdos šventės“ rengia švyturių ralį. Tais metais pirmą kartą Klaipėdoje surengtas švyturių dienos minėjimas.

Įsiminė švyturių dienos minėjimas 2014 metais, kai lankytojus iš Klaipėdos švyturyje sveikino grojantis Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Pagrindinė šventė – Nidoje

Šiemet planuojami trys renginiai, susiję su Lietuvos švyturių populiarinimu visuomenėje ir istorijos bei aktualijų pristatymu.

Rugpjūčio 20 dieną (šeštadienį) A.Jurkštas kartu su Lietuvos saugios laivybos administracija jau ketvirtus metus iš eilės rengs Tarptautinės švyturių dienos paminėjimą Nidos švyturyje. Į nemokamą rengiami kviečiami visi kas nori. Žmonės galės susipažinti su Lietuvos švyturių istorija, paskirtimi. Bus rengiamos viktorinos, konkursai švyturių tematika, sakomos sveikinimo kalbos, pristatoma Lietuvos švyturių istorija, užsienio šalių švyturiai, organizuojama švyturių nuotraukų ir piešinių paroda, kviečiami radijo mėgėjai. Renginyje dalyvauja muzikos atlikėjai, orkestrai.

Ta pačią dieną Klaipėdos turizmo informacijos centras kartu su Lietuvos saugios laivybos administracija yra pasiryžę iš anksto registruotiems lankytojams surengti ekskursijas į Klaipėdos švyturį.

Rugsėjo 24 dieną (šeštadienį) VŠĮ „Klaipėdos šventės“ kartu su Lietuvos saugios laivybos administracija jau ketvirtą kartą organizuos „Švyturių ralį“. Jo startas ir finišas planuojamas prie Klaipėdos švyturio. Ralio metu lankomi Lietuvos ir Latvijos švyturiai, vyksta įvairūs jūrinės kultūros puoselėjimo renginiai.

Klaipėdos švyturio jubiliejus

Ypatingas renginys susieta su švyturiais vyks šių metų rugsėjo 29-ąją. Tą dieną Lietuvos jūrų muziejus kartu su Lietuvos saugios laivybos administracija ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija rengs tarptautinę konferenciją „Klaipėdos švyturiui-220 metų“.

Ji vyks Lietuvos jūrų muziejuje. Renginyje daugiausiai dėmesio bus skirta Klaipėdos švyturiui, kuris yra vienas seniausių šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje. Klaipėdos švyturys pastatytas ir įžiebtas 1796 metų rugsėjo 1 d. Baltijos jūros pakrantėje senesni yra tik Dancingo (Gdansko) ir Travemiundės švyturiai.

Tarptautinėje konferencijoje „Klaipėdos švyturiui-220 metų“ dėmesys bus skirtas ir kitiems Lietuvos, regiono švyturiams.

Lietuvoje yra septyni švyturiai. Klaipėdos, Šventosios, Nidos ir Juodkrantės švyturiai yra jūriniai. Juos valdo Lietuvos saugios laivybos administracija. Kuršių marių švyturiai Ventėje, Uostadvaryje ir Pervalkoje turi skirtingus šeimininkus. Tačiau realiai Kuršių marių navigacinius ženklus, tarp jų ir švyturius prižiūri Vidaus vandens kelių direkcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mėmelis Mėnulis

Mėmelis Mėnulis portretas
Mėnulio miestas Klaipėda, Saulės miestas Šiauliai. Atstatysim kryžiuočių sugriautą šventyklą, Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai...

Gal Dancigo(Danzig)

Gal Dancigo(Danzig) portretas
...Dancingo (Gdansko)?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių