- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant dar vienam šiltam savaitgaliui, norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gamtoje neatsiejamas nuo iškylų bei grilio. Nors dažniausiai esame pripratę ant grilio kepti kepsnius, šašlykus ar kitus mėsos gaminius, nepamirškime ir skanių daržovių, sūrių bei vaisių receptų.
„Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi receptais, kurie puikiai tinka ne tik šalia mėsos, tačiau yra ir labai skani alternatyva vegetarams bei veganams.
„Tuomet, kai visi dūmais kvepiantys kepsniai išragauti, kai visi šonkauliukai ant karštos ugnies paskrudinti, kai visi šašlykų marinatai išmėginti, ieškome įvairių patiekalų alternatyvų. Jei dar neteko, išmėginkite grilintus vaisius, daržoves ir sūrius, kurie gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalu vegetarams bei veganams, bet ir nuostabiu garnyru prie mėsos, užkandžiais ir desertais“, – dalinasi B. Baratinskaitė.
Keptos daržovės
„Dažniausiai ant grotelių kepamos cukinijos, baklažanai, paprikos, pomidorai, svogūnų ir česnakų galvelės. Tačiau ugnies kaitra ir dūmo skonis puikiai draugauja su pievagrybiais, šparagais, cikorijų salotomis, agurkais, kukurūzų burbuolėmis, salierų stiebais, žiediniais kopūstais, morkomis, burokėliais ir netgi gūžinėmis salotomis. Mažiau sultingas daržoves galima trumpai apvirti ar bent nuplikyti verdančiu vandeniu. Natūralaus skonio mėgėjai daržoves gali tiesiog ištepti sviestu ir paskrudinti, o subtilesnių skonių ieškantys – pamarinuoti jas su citrinų sultimis, įvairiomis žolelėmis ir šlakeliu aliejaus. Svarbu nepadauginti prieskonių. Burokėlius ir bulves galima kepti suvyniotus į foliją anglyse“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertė.
Kepti sūriai
Ant grotelių paskrudintas ar apkeptas sūris yra puikus patiekalas nevalgantiems mėsos. Sūrių, kuriuos galima kepti ant grilio, yra apstu – iš Kipro atkeliavęs halumis, prancūziškas kamamberas ar net lietuviškas varškės sūris.
„Kiprietiškas halumis, gaminamas iš ožkų, avių ar karvių pieno, – puikus pasirinkimas kepimui ant grilio. Pakepkite sūrį ant grotelių po penkias minutes iš abiejų pusių, kol išorė pasidengs traškia plutele, o vidus bus minkštas ir tąsus. Šis sūris puikiai tiks su žaliomis salotomis“, – pataria B. Baratinskaitė.
Kitas sūris, puikiai tinkantis kepimui ant grilio – kamamberas. Jį galite kepti suvynioję į foliją arba tiesiog su dėžute, į kurią jis kartais būna supakuotas. Išvyniokite sūrį iš popieriaus ir padėkite atgal į dėžutę, dėžutę padėkite ant folinės lėkštutės arba ant vandenyje pamirkytos medinės lentelės – tuomet sūris įgaus dar ir dūmų poskonio. Išsilydžiusį sūrio vidų skanu kabinti su baltos duonos gabalėliu.
„Nepamiršti reiktų ir Lietuvos ūkininkų gaminamų varškės sūrių. Kepimui pasirinkite paprastą, baltąjį varškės sūrį, kurį gardinti galite prieskoniais, šviežiais bazilikais, šoninės juostelėmis, džiovintais pomidorais, mėgstamu džemu ar džiovintais vaisiais“, – atskleidžiamaisto žinovė.
Kepti ananaso griežinėliai
Jums reikės:
ananaso
gabalėlio sviesto
kelių šaukštų medaus
arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio malto cinamono
„Norintiems deserto gamtoje – ant griliaus keptas ananasas. Ananasą nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išpjaukite šerdį. Dubenėlyje ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su medumi. Ištirpinkite gabalėlį sviesto ir sumaišykite jį su medumi, vaniliniu cukrumi bei cinamonu. Aptepkite mišiniu ananasų žiedus ir keliolika minučių palaikykite, kad sviestas ir medus įsigertų. Kepkite ant grotelių, kol žiedai taps minkšti ir vos vos apskrus. Skanaus!“, – dalinasi maisto gamybos ekspertė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...