- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors Lietuvoje vasara jau eina į pabaigą, tačiau karšti ir saulėti savaitgaliai leidžia mėgautis gamtos teikiamais malonumais. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi trimis idėjomis, ką kepti ant laužo, jeigu šašlykai ir dešrelės jau yra pabodę.
„Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, degustuoti ir atrasti savo mėgstamiausią grilio patiekalą. Atsibodus šašlykams, dešrelėms ar kitiems mėsos kepsniams, galima išmėginti ir nemėsiškus, tačiau ne mažiau sočius grilio patiekalus“, – sako Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė. Ji siūlo išbandyti tris nesudėtingai ant kepimo grotelių paruošiamus patiekalus.
Kepti Portabella grybai, įdaryti sūriu
Reikės:
Portabella grybų,
alyvuogių aliejus,
sūrio,
druskos ir pipirų,
citrinos žievelės,
mėgstamų prieskoninių žolelių.
Portabella grybus gerai nuplaukite, pašalinkite kotą ir su popieriniu rankšluosčiu švelniai nuvalykite nešvarumus. Grybus gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Iš pradžių ant grotelių dėkite kepti kepurėle į apačią. Apkepus vienai pusei, apverskite ir į grybo kepurėlę įdėkite mėgstamo sūrio, pavyzdžiui, fetos, mocarelos ar mėlynąjį pelėsinį sūrį. Pagardinkite pipirais, užtarkuokite citrinos žievelės ir apibarstykite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
„Portabella grybai – tai unikalaus skonio rudieji pievagrybiai. Jie išsiskiria savo didele, plokščia ir į skėtį panašia kepure. Šie grybai puikiai tinka kepti, o jų didelė ir plokščia kepurė tinka įvairių pagardų įdarymui. Ant grilio keptas portabella grybas su feta, mocarela ar mėlynuoju pelėsiniu sūriu yra tikras delikatesas!“, – pasakoja „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Keptas kamambero (camembert) sūris
Reikės:
kamambero sūrio,
česnako,
mėgstamų prieskoninių žolelių,
aliejaus,
prancūziško batono.
Viršutinę kamambero sūrio dalį atsargiai įpjaukite bent keliose vietose. Įpjovose įdėkite smulkinto česnako gabalėlius, pagardinkite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Apšlakstykite aliejumi ir suvyniokite į foliją. Ant grotelių kepkite apie 15-20 minučių.
„Keptą kamamberą patiekite su skurdintais prancūziško batono gabalėliais, ant kurių tepkite karštą sūrį. Šalia labai tinka saldi juodųjų serbentų ar agrastų uogienė“, – pažymėjo B. Baratinskaitė.
Keptų daržovių salotos
Reikės:
Baklažano,
po 2 raudonas, žalias ir geltonas paprikas,
alyvuogių aliejaus,
pipirų ir druskos,
česnako,
mėgstamų prieskoninių žolelių,
citrinos.
Baklažaną padalykite išilgai į 3-4 dalis, aptepkite alyvuogių aliejumi ir padėkite ant karštų grotelių. Skrudinkite kiekvieną pusę po 3-5 minutes, kol baklažanas patamsės ir suminkštės. Taip pat ant grotelių sudėkite ir paprikas. Kepkite kol jos pradės skrusti (gali net ir apdegti) ir minkštėti. Nuo keptų paprikų nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Skrudintus baklažanus ir paprikas supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais.
Padažą paruoškite iš 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus, spaustos citrinos sulčių ir smulkinto česnako. Sumaišykite su keptomis daržovėmis ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinkite druska ir pipirais.
„Tai – skanios, aromatingos ir sočios salotos, kurias galite valgyti ir vienas, ir kaip garnyrą prie keptos žuvies ar mėsos kepsnių“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...