V. Šilinskas: 1070 eurų siekiantis minimalus atlyginimas būtų šoko terapija darbdaviams

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas mano, kad minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) padidinimas iki 1070 eurų, ko siekia profsąjungos, neigiamai veiktų verslą. Anot jo, kadangi MMA augimas veikia ir didesnes algas gaunančius darbuotojus, darbdaviams gali būti sudėtinga prisitaikyti prie tokių pokyčių.

„Darbuotojai sako 1070 eurų ir sako nei euru mažiau. Tai būtų beveik 16 proc. pakilimas per metus. Ir čia Lietuvos bankas sako, kad taip, formulė gera, reikia didinti, bet atsargiau. Nes mes matome, kad MMA kelia visus atlyginimus, kurie yra iki medianos. Kuo jos arčiau, tuo efektas mažesnis, bet po truputį tas pakėlimas būna. Ir tokią šoko terapiją darbdaviams davus nuo sausio 1 d., jiems gali būti per sudėtinga“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ aiškino V. Šilinskas.

Šiuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymas yra kelti MMA po 12 proc. tiek 2025 m., tiek 2026 m. Ministras vis dar vertina, ar tai turėtų būti galutinė pozicija, ar vertėtų atsižvelgti į Lietuvos ekonomikos prognozes, kurios bus pateiktos rudenį.

„Rugsėjo 10 ar 15 dieną būna naujos ekonominės prognozės. Tai, ar nepasikeis čia situacija, nežinau. Ar verta laukti – dar nesu atsakęs. Nes yra naudos kuo anksčiau skaičių turėti, bet kuo vėliau į rudenį, tuo aiškesnė situacija būtų“, – teigė ministras.

Trišalėje taryboje vėl užvirus diskusijoms apie efektyvumo dedamosios įtraukimą į MMA skaičiavimą, V. Šilinskas tokios priemonės taikyme nemato tikslo. Jo manymu, egzistuoja labai ribotos priemonės didinti minimaliai uždirbančių asmenų darbo efektyvumą.

„Aš nematau didelio tikslo (įtraukti efektyvumo dedamąją – ELTA). Kuomet mes šnekame apie MMA, tai išspausti efektyvumo yra mažai galimybių. Mes šnekame apie tokius dalykus, kaip kambarinių darbo efektyvumas. Ar Šveicarijoje kambarinė kažkuo efektyvesnė nei Lietuvoje? Nuo viešbučio užimtumo priklauso, kiek ji yra efektyvi“, – komentavo V. Šilinskas

„MMA atlieka perskirstymo funkciją, kai daugiau uždirbantys moka šiek tiek daugiau, ir tas perskirstoma mažiau kvalifikuotiems. Tai toks mažiau mokestinis perskirstymas, o labiau reguliacinis“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad SADM Vyriausybei siūlo 2025 m. taikyti 1038 eurų MMA. Priėmus tokį sprendimą MMA didėtų 114 eurų, arba 12 proc., o minimalus valandinis atlygis didėtų iki 6,35 euro, dabar – 5,65 euro.

Šiuo metu MMA yra 924 eurai ir sudaro 43 proc. vidutinio bruto atlyginimo bei nuo 2021 metų, kai siekė 642 eurus, jau kilo 44 proc. Tai vienas sparčiausių MMA augimų tarp EBPO valstybių.

Trišalė taryba susitarė dėl MMA didinimo, bet nepriėmė vieno sprendimo dėl 2025 metų MMA dydžio, nes šiuo klausimu buvo pateiktos skirtingos nuomonės: darbuotojų atstovai MMA siūlė kelti pagal sutartą formulę, t. y. 15,8 proc. arba iki 1070 eurų, darbdavių atstovai pritarė Lietuvos banko pasiūlymui MMA didinti palaipsniui, nuo 2025 metų MMA kelti 10 proc. arba iki 1016 eurų.

MMA tvirtina Vyriausybė, gavusi Trišalės tarybos rekomendaciją ir atsižvelgdama į šalies ūkio vystymosi rodiklius bei tendencijas.

2024 m. MMA kilo iki 924 eurų neatskaičius mokesčių, o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – iki 747 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
MMA kaip min pakelt reikia iki 1500€ ir valandini iki 10,5€, o ne apie kažkoki šoka rašinet. O jei kainos vel kiltu ir MMA iškart dar karta kelt

:)))

:))) portretas
is kur tas sokas... nesugebi vadovaut - bankrutuok
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių